Sväng in i Dakar

RESA

Rallystaden är full av marknader, nattliv och jazz

1 av 4
Dakar svänger av jazz. Artisten Daddy King spelar på Quai des Arts som är en av de populäraste jazzklubbarna i Dakar.

DAKAR. Dakar är inte bara målet för världens bästa rallyförare.

Senegals huvudstad är också känd för sina marknader, nattlivet och jazzmusiken.

Under några få dagar i slutet av januari, efter målgången av ökenrallyt, förvandlas Dakar till en kokande kittel. Dag som natt avlöser festligheterna varandra när staden invaderas av hundratusentals rallytokiga.

– Det är fem dagar i fullständig kaos. Det finns inte ett enda hotellrum ledigt i staden, säger Mamadou som är vår lokala guide och som själv brukar följa målgången på plats.

Dakar är en miljonstad med ett myller av människor men är ändå lätt att få grepp om. Den bästa överblicken får man från fyren Les Mammelle uppbyggd på en slocknad vulkan vid flygplatsen.

Staden delas upp i nya och gamla Dakar. Den gamla delen är koncentrerad runt torget Place de L’Independance, med många vackra välbevarade koloniala byggnader från 1920-talet. Här ligger marknaderna, kaféerna och jazzklubbarna.

Största marknaderna

Flera av Västafrikas största marknader finns i Dakar. Hit kommer försäljare från hela Senegal och grannländerna. Här finns allt du kan tänka dig från klockor, skor och kläder till kryddor, cd-skivor och kopior på välkända väskmärken. Varför åka till Paris när man kan köpa Louis Vuitton i Dakar?

Jag har spetsat in mig på pärlor så vår lokala guide Mamadou tar oss till Marché Malien. Den ligger ett stenkast från hamnen där båtarna avgår till slavön Gorée. Trots hettan är det full kommers kring stånden. Barn flockas runt oss.

Jag står i ett marknadsstånd, fyllt till bredden av afrikanska pärlor i stora flätade korgar, halvädelstenar på långa trådar och handkarvade träpärlor. Jag är i paradiset.

Efter en halvtimmes prutande och förhandlande kommer jag därifrån med en stor plastpåse fylld med pärlor för en hundralapp.

Promenaden går förbi välmatade stånd med kryddor, den senegalesiska specialitén karité (ett slags hudkräm) och fantastiska batiktyger i överflöd. Kvinnorna och männen går omkring i blanka, färgglada, välskräddade kläder. På marknaden Soumbedioune kan du få ett plagg uppsytt på en dag för en hundralapp.

Flera kvarter stor

Dakars största marknadsplats Marché Sandaga ligger inte långt från stadens katedral och sträcker sig över flera kvarter. Cd-skivor kostar tjugofem kronor. Klockor en dryg hundralapp, moderiktiga skor i skinn får du för tvåhundra och så vidare. Det är en god portion tålamod som gäller.

Efter en dags kryssande bland Dakars marknader är vi ordentligt matta. Det går mot skymning men temperaturen är fortfarande hög både i luften och på inneställena. En fika på vackra Place L’Independance sitter fint innan nattpasset tar vid.

Samlas uppklädda

På kvällen samlas de välklädda Dakarborna kring uteserveringar, ett antal trendiga restauranger direkt på stranden NGor och sedan brukar natten sluta på en jazzklubb eller kasinot nära hamnen.

En av de mest kända nattklubbarna ägs av sångaren Youssou N’dour och heter Thiossane. Den är bara öppen när stjärnan är ledig från sina världsturnéer. Just i?kväll är Youssou N’dour i stan. Vi försvinner in i en behaglig blandning av livemusik, kall Flag (det lokala ölet) och vackra kläder.

Läs också:

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM