Välj rätt vecka – spara 5000 kr

RESA

Varsågod – med Resas smarta priskurva kan du hitta årets billigaste semesterresor

1 av 2 | Foto: Corbis
Semestra kungligt för en billig penning.

5000 kronor. Så mycket sparar du på Thailandsresan genom att åka på rätt tid på året. Priserna kan verka vara ett lotteri, men lär du dig knepen kan du planera semestern i god tid.

Resas priskurva över sista minuten-resor hjälper dig att pricka in årets billigaste resor.

Skollov, storhelger och väder. Där har du de viktigaste faktorerna att hålla koll på när du planerar semestern. Veckorna före och efter sommar- och jullov är till exempel säkra prispressartider. Då finns det gott om sista minuten-resor.

– De billigaste vinterresorna finns i januari och december, säger Alexandra Bylund, informationschef på Solresor. Då kan man komma långt bort till låga priser.

Vårterminen är full av lov och helgdagar, vilket innebär höga priser – men också fynd. Ett bra tips är att alltid undvika de reseintensiva påsk- och sportloven. Maj är också en bra månad att resa i.

– Maj brukar hålla ganska låga priser och i början av juni, precis innan sommarlovet börjar, kan du komma undan väldigt billigt. Vid skolavslutningen ser man en skarp gräns, då stiger priserna snabbt.

Vädret styr

Under sommarmånaderna styrs priserna till stor del av vädret. Är det strålande sol här hemma får charterbolagen svårare att sälja biljetter till Medelhavet. Och när platserna i planen gapar tommar sjunker priset.

–?Är det däremot regn och rusk tar resorna slut jättefort. Särskilt i slutet av juli och augusti, då har folk gett upp hoppet om den svenska sommaren, säger Alexandra Bylund.

Sommaren 2006 var exceptionell på många sätt. Lisa Lenneman, informatör på Ving, säger att priserna påverkades av såväl värmeböljan som fotbolls-VM och friidrotts-EM.

– Det var inte riktigt lika stor efterfrågan som annars och den fina hösten gav också lägre priser, säger hon.

Vintern viktigare

Allt fler upptäcker att det lönar sig att resa utanför de traditionella ramarna. Turistströmmarna fördelas jämnare över året.

– För 15 år sedan tog alla semester fyra veckor i juli, nu tunnas gränserna ut. Framför allt blir vinterresorna allt viktigare. Vinterns jul- och nyårsresor sålde slut redan i maj.

Därför har hösten, fram till lucia, blivit en fyndperiod. Då är det fortfarande varmt och skönt i Sydeuropa, samtidigt som turisttrycket lättar. Perfekt fyndläge.

Det stora undantaget är höstlovet, som numera är minst lika dyrt som jul och nyår.

– Det har blivit extremt populärt de senaste fem åren. Vår största målgrupp är barnfamiljer, så skolloven styr väldigt mycket, säger Lisa Lenneman.

Rekord i år

Början av december utgör årets sista fyndlåda – och en av de allra bästa. Inför den enorma julruschen finns många restresor och resebolagen säljer hellre till underpris än flyger med halvfulla plan.

Den här vintern slår alla rekord hos charterbolagen. Thailand är hetare än någonsin och därför är det mesta slutsålt.

Men det innebär också guldläge att fynda till andra destinationer – om man kan knepen.

Varsågod – årets reskurva!

Kurvan är en sammanställning av sista minuten-priser till Thailand, Gran Canaria, Kreta och Turkiet under hela 2006, utom vecka 1, som är från 2007. Kurvans normalpris är ett uppskattat genomsnittspris och kurvan ska därför ses som en riktlinje för prisnivån.

Foto: Bjarne Frykholm, grafik Rikard Bodin
Klicka på bilden för att göra den större.
Foto: Bjarne Frykholm, grafik Rikard Bodin
Klicka på bilden för att göra den större.

De 6 bästa spartipsen för resan

Nina Hampusson