Tufft, Tallinn - men Riga vinner knappt

Resa | Estland

Tallinn är litet och charmigt. Riga stort och dynamiskt.

Under nära 50 år var de under sovjetiskt styre och nästan omöjliga att besöka - i dag väller turisterna in.

Vi lät de båda nyblivna EU-huvudstäderna gå en match mot varandra.

ÅKA HIT

TALLINN

Färja: Tallink har en daglig färjeförbindelse från Stockholm, restid 15 timmar. Pris från 525 kr i fyrbäddshytt. I höst sätter Silja Line in ett fartyg på samma sträcka

www.tallink.se

www.silja.se

Flyg: Stockholm-Tallinn från 1 675 kr t/r med SAS, eller från 970 kr med Estonian Air, som i höst även öppnar linjen Göteborg-Tallinn.

RIGA

Färja: Stockholm-Riga tisdag, torsdag, söndag. Restid 17 timmar. Pris från 970 kr tur och retur i fyrbäddshytt.

Riga Sealine: 08-510 015 00

Flyg: Stockholm-Riga med SAS eller lettiska Air Baltic från knappt 1 500 kr t/r.

TA SIG RUNT

TALLINN

Gamla stan med alla sevärdheter är så liten att du lätt promenerar vart du än ska. Och ner till hamnen i Tallinn är det bara 500 meter. Spårvagn och trådbuss finns. Gott om taxibilar.

RIGA

Gamla stan i Riga är i stort sett bilfri och skön att ströva omkring i. Även övriga centrum lämpar sig väl för promenader.

Det finns gott om spårvagnar här - och en biljett kostar bara 3 kr. Taxi är billigt enligt prislistan, men många taxiförare kräver minst 30 kr för en körning i centrum.

BO

TALLINN

Ett fåtal charmiga men dyra hotell finns i gamla stan, ett antal stora "hotellfabriker" strax utanför, plus en del budgetalternativ i förorter. Ont om bra billigt boende.

3 tips: Taanilinna, romantiskt hotell i gamla stan, dubbelrum cirka 1 000 kr. Susi, lågprishotell i förort med bra standard, dubbelrum cirka 500 kr. Vana Tom, enkelt vandrarhem i gamla stan, 140 kr/bädd.

RIGA

Gott om lyxhotell, men relativt få bra budgetalternativ. Det finns några bra mellanklasshotell i gamla stan, och budgetalternativ en bit från centrum.

3 tips: Radi un Draugi, bra mellanklasshotell i gamla stan, dubbelrum cirka 800 kr. F-Villa, budgethotell 2 kilometer från centrum, dubbelrum 350 kr. Posh Backpackers vandrarhem på marknadsområdet, 130 kr/bädd.

ÄTA/DRICKA

TALLINN

Stort utbud av restauranger i gamla stan, med kök från många länder. Saku är vanligaste ölet och Viru Valge den nationella vodkan.

3 tips: Must Lammas (Sauna 2) har smakfull kaukasisk mat och skön miljö. Olde Hansa (Vanaturg) är en turistfälla, men en kul upplevelse med sitt medeltida tema. Beer House (Dunkri 5) är en stor populär ölhall med eget bryggeri.

RIGA

Stort utbud av fina krogar och trevliga kaféer och barer. Lido-kedjan har flera restauranger där det är billigt och gott. Lettisk öl håller bra klass. Rigas Balsam är den lokala spritdrycken.

3 tips: Lido Atputas Centr (Krasta 76) är ett familjeparadis med lettisk mat i billiga bufféer. Pelmeni XL (Kalku 7) serverar ryska ravioli och soppor till lågpris. Patio Pizza (stationen och Kalku 6) har goda pizzor.

UTE SENT

TALLINN

Gamla stan är som ett stort nöjesfält. Lätt att gå från ställe till ställe, sällan köer.

3 tips: Molly Malone"s är en populär irländsk pub där det är trångt och trevligt, Pegasus en bar för de trendiga, och Havana Club för dem som vill dansa salsa

hela natten.

RIGA

I Riga finns ett enormt nöjesutbud, som inte bara är koncentrerat till gamla stan.

3 tips: Livutorget i gamla stan är fyllt av folkliga utomhuspubar på sommaren. Coola baren Neo i tre våningar i klocktornet vid järnvägsstationen har härlig utsikt. På Balzams bar kan du testa den lokala spritdrycken Rigas Balsam i många olika drinkvarianter - om du vågar.

GÖRA/UPPLEVA

TALLINN

Gå runt och njut av den medeltida stadskärnan med ringmur, vakttorn, gränder och kyrkor. Fin utsikt från Domberget, där du hittar slottet, domkyrkan och ryska kyrkan.

Missa inte Ockupationsmuseet, med utställning om nazist- och sovjettiden, och rysk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen med lökkupoler, ikoner på väggarna och österländsk stämning.

RIGA

Det finns charmiga gränder, utomhuspubar och medeltida hus i gamla stan. Men Riga är dessutom en kosmopolitisk storstad, med vackra parker, breda avenyer och eleganta butiker.

Missa inte kvarteren med unika jugendbyggnader från förra sekelskiftet eller Centralmarknaden - Europas största marknad som huserar i de före detta Zeppelinhangarerna.

FÖR BARN

TALLINN

Stadsmuren med sina torn är spännande och gamla stan barnvänligt bilfri. Större barn kan klättra upp i Rådhustornet, eller Olovskyrkans torn. För badsugna finns det en sandstrand i Pirita, och för de djurintresserade ett zoo vid Rocca al Mare.

RIGA

Fina parker i centrum. Lido är ett eldorado för barn i alla åldrar, med bra mat, lekplatser och åkattraktioner.

Man kan också ta en båttur till Zoo i Mezaparks, eller åka till Aquapark och de milslånga sandstränderna i Jurmala, Östersjöns riviera.

ATMOSFÄR

TALLINN

Gamla stan är som ett smycke - men utanför den gör sig Sovjettiden påmind, med slitna hus och dåligt underhållna gator.

Ändå har esterna snabbt skakat av sig sitt förflutna. I går: köer, varubrist och ofrihet. I dag: välfyllda shoppingcenter, mobiltelefoner, trådlöst internet och stadsjeepar på gatorna - men också sprit- och sexhandel dygnet runt.

RIGA

Riga är en internationell storstad med kosmopolitisk karaktär, ibland med känsla av Paris, Wien eller Barcelona.

Tillväxten här är bland Europas högsta - det är gott om flotta bilar och mobiltelefoner, internetanvändandet är utbrett och det finns en mängd exklusiva butiker. Men du ser också en utbredd fattigdom, där många blivit akterseglade i den snabba samhällsomvandlingen.

SHOPPA

TALLINN

Utbudet i Tallinn är enormt och priserna är ofta låga, i synnerhet på sprit, tobak och matvaror. Moderna shoppingcenter gör det bekvämt att storhandla.

I gamla stan finns det gott om hantverks- och souvenirbutiker. Öppettiderna är ofta generösa.

RIGA

Stort utbud och låga priser även här, ta med extra väskor - eller bil! Stora moderna shoppingcenter även mitt i centrum gör det bekvämt att handla.

Rimi-butikerna har stort utbud av alkohol och matvaror. Generösa öppettider.

Centralmarknaden är en spännande basar där allt är till salu.

PRISNIVÅ

TALLINN

Gamla stan har i viss mån turistanpassade priser - ändå upplever du som svensk det mesta som billigt.

Utanför gamla stan sjunker priserna drastiskt. En bra middag kan du få för 100 kr, en enkel lunch för 25 kr, en kopp kaffe för 10 kr, en liter bensin för 6 kr och en spårvagnsresa för 5 kr.

RIGA

För en svensk är det mesta mycket billigt - även att gå på fina restauranger. Det finns ett stort utbud av inhemsk spännande snabbmat till nästan löjligt låga priser. En bra middag får du för 100 kr, enkel lunch för 25 kr, kaffe för 10 kr, en liter bensin för

7 kr och en spårvagnsresa för 3 kr.

SUMMA:

TALLINN: 35 plus

RIGA: 36 plus

Vill du veta mer?

Bjarne Frykholm

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Estland

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Estland