Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Tell chattade med läsarna

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

- läs chattet i sammandrag

Johan Tell, resereporter och krönikör i Aftonbladet Resa, chattade med läsarna samma dag som hans nya bok "All inclusive" kom ut.

Moderator säger: Nu säger vi välkommen till Johan Tell som chattar direkt från Florida.

Peter säger: Vart reser du helst med barn? Och vart ska man inte resa med barn?

   Johan Tell säger: Det viktiga är inte vart man reser utan hur. Utan att man reser på deras villkor, tar sig tid, stannar länge, undviker storstader.

lollo säger: Om man bara ska göra en resa i sitt liv vart ska man resa då tycker du?

   Johan Tell säger: Svår fråga, men fortst måste du veta om du är typen som vill lära dig mer, isåfall ska du leta upp det land som är mest motsatt Sverige med flest kulturkrockar, det är de man lär sig något av. Om inte är det bara att leta upp den finaste stranden och slappa.

Ta sig landvägen mellan Kairo och Kapstaden skulle jag satsa på.

UshBush säger: Hur är stämningen i Florida efter Saddams gripande?

   Johan Tell säger: Jag landade till rubriken We got him, men alla är nog glada. Även de som är kritiska mot Bush och kriget, alla andra scenarier hade nog varit värre.

lollo säger: Vad handlar din nya bok om?

   Johan Tell säger: Det är mina samlade krönikor från 15 år på resetidningen Vagabond.

Isola säger: min pojkvän vägrar åka med till Australien med hänvisningen till alla ormar. Hur övertygar jag honom att åka med trots hans skräck för ormar?

   Johan Tell säger: Jag hade en flickvän som aldrig tittade i djurböcker for att hon också var rädd för ormar. Det är alltså en psykologisk fråga. Se till att han får prata med någon som kan fobier och någon som kan ormar, så kanske det funkar. vanlig logik biter inte

Liza säger: Vilket land har varit det mest intressanta du besökt? Eller vilket land vill du rekommendera som "kulturkrock" för den som vill lära sig något?

   Johan Tell säger: Min senaste favorit är Sydafrika. Som har allt. Natur, kultur och en vibrerande nutidshistoria som man aldrig tröttnar på.

Ali säger: Varför är du så negativ till Dubai - det är tryggt, säkert och skönt klimat. Jättebra resmål tycker jag.

   Johan Tell säger: Dubai är det enda stället jag varit på där jag aldrig träffat landsmännen, bara olika gästarbetare, visserligen var dessa hur trevliga som helst, men jag tyckte det gav ett obehagligt intryck, sen var det fult också.

Buck säger: Vilket har varit ditt mest udda resemål hitils?

   Johan Tell säger: Att åka långt bort blir alltid exotiskt. Riktigt udda blir det faktiskt mest nar man åker kort, men till städer med trist rykte: Tammerfors, Birmingham, Stuttgart. Jag gillar dessa städer för att de har inget gratis, de bjuder till och alla blir glada för att man kommer.

Resande säger: Har du blivit rånad eller bestulen på någon resa?

   Johan Tell säger: Jag har haft tur. Pengar har försvunnit fran ett hotellrum, en bandspelare knyckt fran min ryggsäck. Det värsta jag varit med om är ett våldtaktsförsök på ett hotellrum i Paris - jo killar kan drabbas av det också

Lotta säger: Vad finns det att se i Birmingham?

   Johan Tell säger: Englands mest spännande indiska koloni finns där, fantastisk mat, otroliga musiker. Sen finns det ett par konsthallar som jag glömt namnet på, Tolkiens födelsehus och Cadbury - chokladfabriken...

Li säger: Har du åkt på vanlig charter nån gång?

   Johan Tell säger: Ja, många gånger. Fortfarande är det oftast det enklaste och bästa sättet for exempelvis

storstäder, Goa och Kanarieöarna. Om man inte ska vara borta så länge. Den nya chartersatsningen pa Italien verkar också lovande

nollkoll säger: Såg att din nästa bok skulle handla om italien. var, hur, när undrar jag ? tips. döp om den eviga staden till den omöjliga staden..

   Johan Tell säger: Det är ännu bara på planeringsstadiet, men tanken är att det ska vara 99 personliga nedslag, 99 orsaker att gilla Italien

charlie säger: Kan man skicka in testresebrev till Vagabond? Hur mycket kan man få för ett reportage om det blir antaget?

   Johan Tell säger: Visst, Vagabond har alltid varit en plantskola for nya, duktiga skribenter. Mejla till bodil@vagabond.se, det är hon som bestämmer och betalar

Sara säger: Hej har du besökt Finland någon gång?

   Johan Tell säger: Ja, men allt för lite. Jag var i Tammersfors i hostas. Trevlig stad men oftast känns Finland för likt Sverige for att jag ska åka dit, likt men mer, mer sjöar, mer träd, mer mygg

jacke säger: Vilket resmål får man mest för pengarna?

   Johan Tell säger: I många länder i Asien är det möjligt att leva mycket billigt. Men om man samtidigt vill leva gott, dricka vin, åka på utflykter så är nog Sydafrika det mest prisvärda just nu.

Tank bara på att där det är billigt är det också alltid någon som tjänar

mycket lite. Cheap holiday in other peoples misery, som Sex pistols

sjöng

Isola säger: vilken bok rekommenderar du för en tågresa på 10 timmar genom sverige? (hem på jullov)

   Johan Tell säger: Bill Bryson, Anteckningar från en Liten ö(tror jag den heter), en av de roligaste rese-

skildringarna som skrivits. Får du sedan tid över kan du alltid läsa min nya

bok...

Bo säger: Hur varmt är det i Florida nu? Och vad ska du göra idag?

   Johan Tell säger: 25 grader, barnen vill leta delfiner efter att ha ätit frukost på tuggummiyoughurt(!)

Moderator säger: Chattet avslutas nu. Vi tackar Johan Tell och alla chattare.

Publicerad:
Publicerad: