Titta – visst finns det resor till solen

RESA

Tusentals svenskar bokar nu om beställda resor till Egypten och väljer andra resmål.

De stora resebolagen jobbar för högtryck med att erbjuda alternativ till inställda Egypten-semestrar.

RESA har listorna över var du kan åka i stället.

De stora bolagen som Fritidsresor, Ving, Apollo och Solresor har alla tvingats agera snabbt i spåren av upproret i Egypten.

Dels har de flugit, och flyger, hem strandsatta turister i förtid. Dels har varje bolag tusentals svenskar med bokade biljetter till Egypten de närmaste veckorna.

Fritidsresor erbjuder 1 000 kronor i rabatt till de resenärer som väljer annat resemål i stället för att bara kräva pengarna tillbaka.

Extraflyg sätts in

– Majoriteten Egyptenresenärer vill komma i väg på semester. Därför sätter vi nu in extraflyg och har säkrat boende, säger Bassam el Mattar, Sverigechef på Fritidsresor.

Mönstret är detsamma hos de övriga bolagen. Apollo la ut 7 000 extra platser till försäljning, bland annat till Fuerteventura och Lanzarote.

– I går släppte vi resor till Fuerteventura med första avresa i morgon och på mindre än ett dygn var de första avgångarna i princip slutsålda, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

”Befarar matbrist”

Även Solresor och Ving erbjuder nu tusentals platser till andra resmål än Egypten.

Detur tar under veckan hem 700 resenärer i Egypten och bolagets marknadschef Viveca Björkman ser ett problem som kan drabba de turister som är kvar men också de som tänker resa längre fram – matbrist.

– Vi befarar att kan bli brist på mat senare i och med att all mat levereras från Kairo och Alexandria. Vi vill inte hamna

i den situationen om protesterna skulle fortgå, säger hon till TT.

Ställer in resorna hela vintern

Solresor meddelar på onsdagen att de ställer in Egyptenresorna resten av säsongen.

De andra stora researrangörerna har hittills meddelat att de ställer in ralla resor fram till och med 23 februari. Det datumet kan dock komma att flyttas fram.

Hit går arrangörernas ersättningsresor

Ving: Fuerteventura,Teneriffa, Agadir, Madeira.

Fritidsresor: Lanzarote, Teneriffa, Gran Canaria, Krabi, Phuket, Bangkok.

Solresor: Oman, Dubai, Madeira, Azorerna, Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria, Azorerna.

Apollo: Fuerteventura, Aqaba.

ARTIKELN HANDLAR OM