Bli förälskad i trendiga Oslo

Bästa Oslo-tipsen ︎ Kultur ︎ Restauranger ︎ Vandring

Oslo har mycket att erbjuda och är ett perfekt weekend-resmål i vår.
Oslo har mycket att erbjuda och är ett perfekt weekend-resmål i vår.

Från bastu i solnedgången till konstvandring och fantastisk shopping. Du behöver inte resa längre än till Oslo för en härlig långhelg.

Turister blir huvudstupa förälskade i Oslos arkitektur, kaffekultur och hamnområde. Staden är även synlig på några av världens största resesajter. Det finns inget tvivel om att Oslo är hett. Staden har fått ett stort lyft när det gäller nya populära områden som till exempel Tøyen, Sørenga och Barcode. Stora modehus öppnar butiker på gatorna i centrum och det dyker ofta upp nya restauranger och barer.

Oslo är så mycket mer än Karl Johans Gate, Bogstadveien och alltid så trendiga Grünerløkka. Här får du alla tips du behöver inför nästa besök.

Bortglömd pärla

Bygdøy är lite som en bortglömd pärla för den som gillar historia, promenader och natur. Här hittar du välkända museer som till exempel Kon-Tiki Museet, Vikingskipshuset och Folkemuseet. På Bygdø Kongsgård kan du lära dig allt från att göra marmelad till hur du odlar dina egna ekologiska grönsaker. Besøkstunet är värt ett besök med barnen om du har planerat en heldag på halvön. Här hittar du även badstränder, klippor att hoppa från, sandvolleyballplan och en strandrestaurang som är perfekt på sommarhalvåret.

Bygdøy är ett populärt vandringsområde, med leder för både vandrare och cyklister.
Bygdøy är ett populärt vandringsområde, med leder för både vandrare och cyklister.

Dessutom är Bygdøy ett populärt vandringsområde, med leder för både vandrare och cyklister. Ett annat hett tips är Emanuel Vigeland Mausoleum, en välbevarad hemlighet på Slemdal. Huvudattraktionen är ett rum fullständigt täckt av fresker, som är en typ av väggmålningar.

Bada bastu på havet

Efter en dag med museum är det skönt att kunna slappna av lite. Bastubad finns inte bara på spa och träningscenter, i Oslo kan du boka en egen flytande bastustuga via Sørenga Badstue- og Helårsbadeanstalt. Om du är en landkrabba kan du boka bastu på Salt på Langkaia 1.

Efter middagen har du goda möjligheter att uppleva det norska kulturlivet. När du reser till stora huvudstäder som London och New York står ofta teater och musikaler på listan över saker man borde göra. Nationaltheatret är tjusig och har många bra föreställningar, men vill du ha en lite annorlunda upplevelse ska du besöka Det Andre Teatret mellan Sagene och Torshov. Det är nästan som en vanlig teater, bara lite härligare. Här står improvisation i fokus, eller så kan du välja bland internationella och norska gästspel och annat som du gillar. Du kan även gå på kurs och delta i workshops.

Vackra konstsamlingar

Om du inte gillar att gå på museer är Ekebergparken skulpturpark en upplevelse med sin internationella konstsamling omgiven av norsk natur med några fantastiska utkiksplatser. Street art-vandring är också något som är värt att testa. Det är ett relativt nytt fenomen och i Oslo finns massor med färgstarka konstverk att upptäcka på stadens väggar. Starta vandringen på Tøyen och vandra runt i staden.

Om du är intresserad av arkitektur bör du se både Barcode, Operan, Astrup Fearnley Museet och Telthusbakken, men Oslo har även några historiska platser du bör besöka. Du har kanske hört talas om färgstarka Damstredet och Telthusbakken, men vill du ha en riktigt trähusidyll bör du ta dig till gatorna vid Rodeløkka. Där hittar du trähus med vackra utsmyckningar i olika färger från 1860 – 1870 på trånga gator som tar dig tillbaka i tiden. Det är ett av Oslos mest nostalgiska områden, en liten by med trähus, mitt i staden.

På väg till nästa stopp kan du ta en runda i Oslos hippaste stadsdel, Grünerløkka, för en kopp svart kaffe hos Tim Wendelboe och en bit mat på Mathallen.

Besök en kyrkogård

Från Mathallen kan du ta dig upp till Telthusbakken på väg till nästa stopp. Kyrkogårdsvandring är kanske inte det första du tänker på när du ska besöka Oslo, men staden har en kyrkogård som är värd ett besök. På Vår Frelsers Gravlund vilar en unik samling historiska kvinnor och män. Bland annat ligger Henrik Ibsen, Edvard Munch, Camilla Collett, Bjørnstjerne Bjørnson och Henrik Wergeland begravda här. Gravlunden står med i Riksantikvarens register över kulturminne.

Något du inte får missa när du är i Oslo är att se staden från en av utkiksplatserna. Vill du se hela Oslo på en gång behöver du inte åka hela vägen till Holmenkollen eller Ekebergparken – i alla fall inte mellan maj och september. Tornet på Tjuvholmen, Tjuvtitten, är ett perfekt alternativ och du slipper lång resväg. Utkikstornet tar dig 54 meter över marken för en billig peng.

Inspirerande butiker och shopping

 • YME och Svean på Paleet, Luck Oslo, Vincci och Ensemble är några av Oslos coolaste butiker när det gäller mode. Dessutom bör du kolla in Flykicks, Hunting Lodge och Dapper. Varuhuset EGER Karl Johan är ett modeparadis, annars erbjuder Oslo Fashion District på gatorna Prinsens Gate, Øvre Slottsgate och Nedre Slottsgate på de stora, kända internationella modehusen.
 • Second hand och vintage finner du på MA Vintage på Briskeby med kläder, skor och tillbehör från de stora modehusen. På Grünerløkka kan du ta en tur till Velouria Vintage, som har allt från Chanelväskor och Levi's jeans till band-t-shirts. Fretex Unika har ett stort urval av handplockade begagnade kläder till bra priser.
 • Gimle Parfymeri, Heaven Scent och Gevir Boutique är ställen för dig som älskar skönhet och wellness.
 • Kollekted by på Grünerløkka, Eske på Bislet, Cornelias Hus på Paleet och Milla Boutique på Aker Brygge är några av Oslos coolaste inredningsbutiker. Dessutom är omtalade Illums Bolighus på GlasMagasinet ett snyggt ställe. Mina Milanda är blomsterbutiken med Oslos vackraste bakgård, en vit och frodig drömvärld för dig som älskar en levande dekor till hemmet.

God mat, restauranger och dryck

 • Blir du sugen på kaffe bör du ta dig till =Kaffe i Akersgata 32, en kaffebar som =Oslo står bakom. Där får du bra service och du är en del av ett projekt som ger utsatta människor och missbrukare ett värdigt jobb.
 • Supreme Roastworks är platsen för dig som vill ha kvalitetskaffe serverat av prisvinnande baristor.
 • Om du inte är någon stor kaffedrickare hittar du stadens bästa varma choklad i Bibliotekbaren på Hotel Bristol.
 • Sugen på något sött? Då bör du besöka Talor&Jørgen på Youngstorget för härliga doughnuts.
 • När du är redo för lunch är Vippa stället du bör besöka, Oslos nya matbods-mekka. Här blir du mätt och nöjd och kan smaka på mat från olika världsdelar – från Mellanöstern och Asien till Sydamerika.
 • Till middag kan du välja det franska köket på Le Benjamin, spanska smårätter på Bon Lío eller spännande och oförutsägbara smakkombinationer på Katla.
 • Avsluta kvällen med en drink på Torggata Botaniske, Himkok och Abelone.

Här kan du bo

 • The Thief på Tjuvholmen är ett erkänt hotell både i Norge och internationellt. Där bor du bra vid havet nära restauranger, Astrup Fearnley Museet och mindre gallerier.
 • Hotel Oslo Guldsmeden är ett boutiquehotell i Vika med ekologisk frukost och en liten spaavdelning. Hotellet ligger på en lugn gata med gångavstånd till Aker Brygge, Frogner och Tjuvholmen.
 • Mitt på Karl Johans gate kan du bo på Comfort Hotel Karl Johan med 181 olika rum och kort väg till stadens stora shoppinggator och exklusiva butiker.
 • I mitten av mars öppnar Petter Stordalen sitt nya boutique-hotell, Amerikalinjen, mitt på Jernbanetorget.
Publisert:

LÄS VIDARE