Bulgarien: Romerska fästet Kaliakra en höjdare vid havet

1 av 3 | Foto: Första gången Kaliakra byggdes upp var så tidigt som 400 år före Kristus. Ruinerna finns ännu kvar.
RESA

Ta sikte på Rumänien.

Sväng av till höger.

Och se Bulgarien störta ner i havet. Kaliakra är bråddjupt och fascinerande.

När man tröttnat på det mer (ö)kända Bulgarien med Sunny Beachs festnätter i spetsen kan man dra sig ut mot havet. Nu står vi på mark med anor. Kaliakra har varit i romarnas ägo, i bysanternas och ottomanernas. Nu är det den sista utposten på Bulgariens Svarta havskust.

Här bjuds vi på vidunderliga vyer, fascinerande sjöfåglar och med en salig tur – på lekande delfiner. Ingredienser som gjort Kaliakra till ett av Svarta havskustens populäraste utflyktsmål.

70 meter rakt ned

En sex kilometer lång väg från staden Bâlgarevo, kantad av grus och grågröna växter, har tagit oss till slutet av Bulgarien.

70 meter över havet. Rakt ner.

De många avsatserna lockar modiga turister som vill ta den där bilden ingen annan vågar ta. De flesta andra tar sikte mot punkten längst ut på udden. Alla suckar när de ser fiskebåtarna och förstår hur högt upp 70 meter faktiskt är.

Första gången Kaliakra byggdes upp var så tidigt som 400 år före Kristus. Romare och bysantier utvidgade sedan staden i omgångar. Som störst lär det har varit 400 år efter Kristus. Ruiner finns kvar och kartor och ritningar berättar på engelska hur allt låg till.

Lugnt och fridfullt

Nu är det bara en restaurang och ett grottmuseum som är funktionsdugligt.

Sjöfåglar svävar över våra huvuden, vattnet är lugnt och fiskebåtar förflyttar sig i maklig takt där nere.

Annat var det när ottomanerna kom och skulle utöka sitt rike. Gamla legender berättar om hur fyrtio kvinnor knöt ihop sig i håret och hoppade ner från klippan. Döden var att föredra ­före våldtäkt och mord.

Nu berättas den här och andra historier om Kaliakra i en liten grotta vid udden längs ut. I takt till ljudet av svalor som bosatt sig i taket kan man förflytta sig genom en liten stads historia och få halva Europas på köpet.

Per Ek

ARTIKELN HANDLAR OM

Bulgarien

Resor