Bertils kort spärrades – helt utan förvarning

avSusanne Wixe

Stod utan pengar i Thailand – trots att kontot var påfyllt

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN och PRIVAT
Bertil Lindqvist, 60, stod helt utan pengar på ön Koh Samui när Swedbank spärrade hans bankkort. ”Jag hade ingen aning om hur jag skulle ta mig härifrån”.

Plötsligt fick Bertil Lindqvist, 60, inte ut några pengar i uttagsautomaten på Koh Samui i Thailand.

Och av banken fick han en otrevlig överraskning: Ditt Visakort är spärrat, kontot är tomt.

– Helt fel, det fanns gott om pengar, säger Bertil Lindqvist.

Innan Bertil Lindqvist lämnade Sunne i Värmland för den Thailandsresa han länge sparat till, konsulterade han sin bank. Rådet: Ta med ett Visa-kort som du fyller på med lite pengar i taget via banken i mobilen.

– Men nu vill jag absolut varna alla som ska ut och resa att förlita sig på ett kort. Du riskerar att precis som jag stå helt utan pengar i ett främmande land, säger Bertil Lindqvist.

Kunde inte upphävas

När Bertil Lindqvist så småningom lyckades få kontakt med Swedbank, som utfärdat kortet, fick han veta att ett säkerhetssystem slagit till och spärrat kortet. Och att banken inte kunde upphäva den.

På Swedbanks huvudkontor bekräftar man att systemet finns, detta som skydd mot så kallad skimning, att någon kopierat ett kort.

Misstänkt bedrägeri

En annan anledning, vilket troligtvis är vad som hänt Bertil Lindqvist, är att kortet dykt upp i en grupp kort man misstänker kopierats. Och att den här typen av bedrägerier förekommer i exempelvis Thailand är välkänt.

– För vi skulle aldrig reagera bara för att ett kort används i Thailand, det räcker inte, säger Jan Olof Brunila, chef för Swedbanks kortverksamhet.

”Min livboj!”

Bertils räddning blev att han bor på en liten ort. Hans bankman känner honom och kunde per telefon bekräfta att Bertil var Bertil. Och i Bertils plånbok låg ett gammalt, oanvänt kort från en helt annan bank, som nu fick komma till heders.

– Han är min livboj! säger Bertil Lindqvist, som nu väntar på att förkylningen ska gå över så han hinner göra några fler dyk innan han åker hem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Swedbank