Packat och smart!

Av: 

Annika Goldhammer

Resdagbokens Christofer Laurin, Emma Sellbrink, RESA, Emil Sjöström, Destination och Jennie Malmberg, RESA, känner på testets väskor.
Resdagbokens Christofer Laurin, Emma Sellbrink, RESA, Emil Sjöström, Destination och Jennie Malmberg, RESA, känner på testets väskor.

Resa

Det blir allt populärare med kabinväskor i takt med att fler flygbolag tar betalt för incheckat bagage. Innan du slår till på en ny väska gäller det att veta vilka bagageregler som gäller. Och vilken väska som rymmer mest.

Resa hjälper dig på traven.

Alla som flugit med Ryanair vet säkert att bagaget kan bli mer kostsamt än flygbiljetten. Irländarna är inte ensamma om att vilja tjäna pengar på vår packning, för nu börjar allt fler flygbolag ta betalt för incheckade väskor.

Med en bra kabinväska slipper man den trista extrautgiften.

Men innan man beger sig till väskaffären bör man fundera på vilket eller vilka bolag man oftast flyger med, eftersom flygbolagen har olika bagagebegränsningar. Bland andra Lufthansa och Ryanair tillåter väskor som är max 20 centimeter djupa, medan Malmö Aviation är snålare när det gäller höjden (50 i stället för ordinarie 55 cm). Är man osäker på måttbegränsningarna har väskaffärerna ofta en lista över vad som gäller hos de vanligaste flygbolagen.

Nästa fråga man bör ställa sig är vilket material man ska satsa på. Hårda väskor är tåliga, men saknar oftast fack. Mjuka väskor brukar ha gott om utrymmen för pass, tidningar och annat, både på in- och utsidan. Många mjuka väskor är också expanderbara, vilket gör att man kan få plats med ytterligare 5–10 kilo. Perfekt om man vill använda väskan när man exempelvis åker tåg eller buss, då man inte behöver tänka på måttbegränsningar.

Ett mellanting är väskor i polykarbonat, en form av mjukplast som är både tålig och lätt.

Vikten är av stor vikt när man reser med handbagage. De flesta flygbolag tillåter åtta kilo, men reser man med exempelvis italienska Alitalia eller charterbolagens egna flyg är det endast fem kilo som gäller.

En glädjande nyhet för alla viktjägare är att väsktillverkarna jobbar på att ta fram nya lättviktsmaterial. Det senaste är curv, en vidareutveckling av polykarbonat, som lanserats av Samsonite.

Publisert: