Molnfolkets försvunna stad hittad i Peru

avSusanne Nylén

Publicerad:
Uppdaterad:

Mytomspunnen stad låg mitt i djungeln

Bodde mitt i djungeln Arkeologer har hittat den stad där det mytomspunna molnfolket levde, i en djungel nedanför Anderna i Peru.

En försvunnen stad har hittats i Peru.

Fyndet i Amazonas kan vara nyckeln till hemligheterna bakom den mytomspunna stammen.

Mitt i djungeln bodde Molnfolket.

Karta: DINO STÉN

Arkeologer har hittat den fortliknande huvudbyggnaden och grunderna efter kringliggande runda hus i en avlägsen del nedanför Anderna i Peru.

Ljusare hy och hår

Väggmålningar täcker flera av stenlämningarna och vid brunnarna har plattformar hittats där folket tros ha malt sädeslag och växter för mat och medicin, skriver Daily Mail.

Molnfolket har fascinerat historiker eftersom de var ljushyade och blonda bland resten av Perus mörkare folk.

Dog på 1500-talet

Arkeologen Benedict Goicochea Perez grupp fann den försvunna staden omgiven av 48 000 kvadratmeter djungel. Bland annat hittades ett kapell beläget på kanten av en klippavsats.

– Vi tror att invånarna använde den här platsen som utkiksplats för att spana efter eventuella fiender, säger han till The Telegraph.

Staden ska ha tillhört chachapoyafolket, som även kallades molnfolket. De dog ut när inkaindianerna lade hela deras välde under sig i början av 1500-talet. Men mellan år 800 och 1500 sträckte sig chachapoyas rike över stora delar av Anderna och norrut mot Amazonas.

Gravfynd från folket gjordes för ett par år sedan men man vet lite om hur de levde.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM