Här kan du unna dig en hälsodag i lyx

Av: 

Martina Knutsson

Resa | Turkiet

Fixa ditt eget spapaket i turkiska Kemer

Honungsmassage, pilates och alginpackningar. Hälsoturism är stort. Och när lyx är billigare än hemma är det svårt att motstå.

Vi satte ihop en egen hälsodag i hamamets hemland Turkiet.

1 Yoga

Andas in, gå upp till hälften, andas ut, böj ner.

Yogaläraren Beatrice Martin talar sakta. Hennes röst är lugn och för varje nytt andetag jag drar ner i lungorna under de olika kroppspositionerna blir jag mer och mer avslappnad. Det är privatlektion i yoga i badorten Kemer i Turkiet. Beatrice Martin frilansar som yogalärare på orten. Och hon har fullt upp. Hit kommer många stressade turister för att stressa av.

Fokus på välmående

– Sträck upp armarna och öppna upp bröstkorgen, så ja.

Jag gör en position som heter krigaren. Ena benet står framför det andra, frambenet är böjt och det bakre skjuter ifrån. Tittar uppåt och sträcker upp armarna över huvudet tills de känns nästan dubbelt så långa. Yogapasset här är väldigt likt ett pass i Sverige men på en privatlektion fokuserar yogaläraren helt på dig och ditt välmående.

En bra start

När jag böjer ryggen för mycket hjälper Beatrice mig rätt och efter passet samtalar vi om vikten med att stanna upp ibland och bara rå om sig själv.

– Till och med när människor har semester är de stressade, det är inte klokt. En hälsovecka här gör inte om deras liv, men det kan ge dem en bra start i rätt riktning, säger Beatrice Martin.

2 Hamam

omhändertagen Massören Metin gör en skumbehandling på Aftonbladet Resas Martina Knutsson. Efteråt känns huden som sammet.
omhändertagen Massören Metin gör en skumbehandling på Aftonbladet Resas Martina Knutsson. Efteråt känns huden som sammet.

Efter ett avstressande yogapass går jag till nästa hälsobehandling, den mest klassiska av alla i Turkiet. Det turkiska badet – hamam. När jag stiger in i rummet möts jag av ett varmt vitt ångmoln. Tar ett djupt andetag i den vita dimman. Det doftar eukalyptus.

Allt är vitt i rummet

Först syns ingenting för allt vitt men när ögonen vänjer sig urskiljer sig en gråvit marmorbänk. Lägger min lilla handduk på bänken och sätter mig på den. Bredvid bänken står ett litet handfat i antik stil med en snirklig guldfärgad vattenkran.

Vatten rinner ur kranen ner på vita stenar i det lilla handfatet. En del av det blir till vit vattenånga som stiger mot taket. Om yogapasset gjorde mig lite svettig är det inget mot de mängder av svettpärlor som rinner över kroppen här.

Efter tio svettiga men behagliga minuter är det dags för skrubbning. Går in i rummet bredvid där Metin, dagens massör, väntar. Även detta rum har vitt tak, vitt golv, vita väggar och en antik stil, men här finns ingen vattenånga.

Huden gnuggas röd

– Varsågod, säger Metin och nickar vänligt mot den åttakantiga marmorbänken.

Jag lägger mig på mage och snart sköljer ljummet vatten över mig. Metins skrubbhands-ke river över benen. Gnuggar huden röd och drar med sig grå flagor av döda hudceller.

Jag slappnar av

Jag vänder på mig för samma procedur på kroppens framsida. Det känns lite konstigt att en främmande man i handduk skrubbar min bikiniklädda kropp men Metin är professionell och jag slappnar av. Det river ordentligt på benen men det gör inte ont.

Efter en välgörande skummassage och några vattensköljningar är jag klar. På väg ut drar jag med handen längs ena armen. Och det märks skillnad. Huden känns nästan som sammet.

3 Thalasso

En thalassobehandling är minst sagt kladdig.

Sist ut: en thalassobehandling. Ordet thalasso kommer från grekiskan och syftar till att nå hälsa genom havsvatten och produkter från havet.

I ett litet behagligt upplyst rum väntar Aliye, en liten kvinna i 35-årsåldern. Jag lägger mig på en madrass med plast. Aliye tar fram en skål med havsluktande alginpackning.

Gråfärgad smet

Det verkar lite bakvänt när Aliye smörjer in mig med ljummen, gråfärgad smet när jag precis blivit renskrubbad i hamamet.

– Den här behandlingen rensar ut slaggprodukter, ger näring åt din hud och är särskilt bra just efter hamam, när din hud är extra mottaglig, säger Aliye.

Inlindad i plastfilm

Så jag ligger stilla, inlindad i grå algblandning och plastfilm och luktar hav. Det är riktigt skönt. Efter drygt 40 minuter får jag duscha av mig och krypa in i en morgonrock. Lägger mig i en av de vita liggsofforna och slappnar av. Aliye serverar ett glas äppelte och lägger en ren handduk över mina ben. Jag lutar mig tillbaka och blundar. För en stund känner jag mig som en äkta prinsessa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Turkiet