”Obama-stad” har fått nog av turister

Publicerad 2013-11-27

Invånarna i Hawaii-idyllen vädjar: Kom inte hit!

Invånarna i Kailua på Hawaii-ön Oahu har fått nog. Nu vill man inte ha dit fler turister och vädjar till öns styrande att sluta marknadsföra orten.

Och allt är president Obamas fel.

På ön Oahu, Hawaii, ligger kuststaden Kailua med runt 40 000 invånare. Hit kommer turister från hela världen, framförallt för att Kailuas vita, långa sandstränder räknas till de bästa i hela USA.

De ligger dessutom nära Honolulu, och har marknadsförts som ett alternativ till den berömda stranden Waikiki.

Men det är också just till Kailua president Barack Obama med familj reser på semester varje år runt jul, och trycket på semesterorten har därför ökat än mer de senaste åren, med ännu fler turister.

Vill strykas från listan

I takt med det har antalet olagliga uthyrningar av såväl hus som bed & breakfast-ställen ökat, vilket fått till följd att Kailua har drabbats av bostadsbrist, rapporterar flera medier. Även hyror och bostadspriser har skjutit i höjden, liksom antalet unga, hårt festande turister – och nu har invånarna fått nog.

Grannsamfälligheten i Kailua har därför vädjat till Hawaiis centrala turistmyndighet att stryka Kailua från listan över populära platser för turister att besöka.

Men det är inte alla som håller med det lokala rådet. Röster från stadens kommunfullmäktige menar att samfällighetens åsikt inte är representativ för Kailua, och att de borde skämmas. Dessutom, menar man, behöver staden faktiskt pengarna turisterna bidrar med.

Fyra av tio saknar tillstånd

– Det är lite för sent att försöka bevara Hawaii som en hemlighet, säger Angie Larson, som utan tillstånd driver ett bed & breakfast i Kailua till news.com.au. Alla vill komma hit, och alla vill inte bo på hotell.

Hur många uthyrningar som sker utan licens, vilket är ett krav, vet ingen. Några beräkningar pekar på att det kan vara så mycket som 40 procent av semesterbostäderna.

Helt laglig är i alla fall den exklusiva strandvilla som familjen Obama varje år hyr vid Paradise Point, vid Kailua Beach. Hit kommer USA:s president – som ju är född på Hawaii – varje år för att koppla av tillsammans med hustrun Michelle och döttrarna Sasha och Malia.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Hawaii

Fler resguider till USA

ANNONS