Rusning till solen i regnet

Av: 

Johan Söderlund

Resa

Charterbolag slår rekord – vi listar sommarens billigaste resor

Alcúdia på Mallorca.
Alcúdia på Mallorca.

Det råder bokningshysteri hos de stora researrangörerna.

Främsta anledningen: det dåliga vädret här hemma.

Nu vill Sverige till solen.

Den senaste veckan har researrangören Ving sålt mer än 60 procent fler resor än samma period i fjol. Även hos Fritidsresor har bokningarna tagit raketfart. De två senaste veckorna har försäljningen ökat med 25 procent i jämförelse med förra året. Fritidsresor har nu en knapp tredjedel av sina resor kvar.

En förklaring är det kalla och blöta vädret här hemma i Sverige.

– För varje millimeter regn så ökat benägenheten att boka semesterresan, säger Peter Hellström på Fritidsresor, som av erfarenhet vet hur vi beter oss när den svenska sommaren sviker.

Förutom vädret så är det flera orsaker som påverkar hur vi bokar resor. Den ekonomiska krisen har gjort många försiktigare än vanligt under våren.

– Man vill se hur krisen påverkar ens egen ekonomi, men på grund av sänkta boräntor och bensinpriser samt skattelättnader så har många lika bra eller kanske bättre ekonomi än normalt. Nu vågar man boka, säger Peter Hellström.

Många svenskar får tillbaka på skatten i slutet på denna vecka. Även det kan locka många att boka just nu.

Regn i nubben höjer bokningstrycket

De populäraste resmålen hos Fritidsresor är Turkiet och Rhodos. Även klassikerna Cypern och Mallorca går bra. Det kan därför vara svårt att hitta billiga resor till just dessa destinationer i sommar.

Om du har möjlighet att resa sent, i augusti, september eller oktober, så är Medelhavet både solsäkert och billigare under den perioden. En annan variant är att boka avresor mitt i veckan, då blir priset oftast lägre.

Fritidsresor har redan satt in lite fler resor, ytterligare 7000, vilket utgör cirka två procent av det totala utbudet.

– Om folk riskerar att få regn i nubben på midsommar kommer bokningarna att ta fart ytterligare, säger Peter Hellström. Så brukar det vara varje år då väderprognosen för midsommar är dyster.

Reseguider - Ladda hem och ta med - AftonbladetSå blir vädret framöver – kolla senaste prognoserna
Publisert: