Norwegian ändrar reglerna för kabinanställda

Av: 

Jenny Alexandersson

Norwegian

Kvinnliga kabinanställda tvingades bära skor med klackar och vara sminkade.
Män förbjöds däremot smink.
Norwegians regler för kabinanställda väckte stark kritik – nu ändrar flygbolaget sina riktlinjer.

Regelverket för hur kabinanställda på Norwegian skulle klä sig och se ut uppdaterades i april. Kvinnliga medarbetare var tvungna att bära skor med minst två centimeter hög klack. Enda sättet att undvika klackarna var ett läkarintyg. Det skulle dessutom uppdateras var sjätte månad och den kvinnliga personalen skulle alltid bära med sig en kopia av det, rapporterade VG.

Det fanns även krav på att kvinnliga anställda skulle bära smink - men enbart en naturlig make up. Män fick däremot bara använda smink för att täcka blåmärken eller akne. De fick inte ha långa naglar, bära nagellack eller ha örhängen. Håret fick inte vara längre än till kanten av skjortkragen.

Det är vanligt att flygbolag har regler kring de anställdas klädsel och utseenden, men Norwegians detaljerade regler fick många att reagera. Men enligt flygbolaget var kraven inte något problem internt.

Nu ändrar flygbolaget Norwegian sina regler för kabinpersonalen.

Foto: Norwegian/David Peacock

Får inte vara stötande

– Vi är ett globalt flygbolag som transporterar passagerare från hela världen med olika kulturer och religioner ombord och då är det viktigt att våra flygande kollegor uppträder på ett sätt som inte kan anses stötande eller provocerande, sa Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsansvarig på Norwegian, till Aftonbladet då.

Men nu ändrar Norwegian sina uniformsregler.

– Vi är medvetna om att vissa delar i våra uniformsregler har skapat reaktioner och det har aldrig varit vår avsikt att diskriminera eller förolämpa någon. Samtidigt är det viktigt att understryka att uniformsreglerna har tagits fram i samarbete med vår kabinpersonal, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

Flygbolaget reviderar uniformsreglerna vilket innebär att neutral, diskret makeup är valfritt för både kvinnor och män i det nya förslaget. Det kommer inte att finnas något krav på att kvinnliga anställda måste ha skor med minst två centimeters klack.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Här hittar du alla våra spännande reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Ryanair toppar svarta listan – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Norwegian

Flygbolag | Resa

Flygbolag

Arbetsmiljö

MER OM RESA

Krav på smink och högklackat på Norwegian

Då börjar flygbolaget ta betalt för kabinväskan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på