Shoppingturismen fortsätter öka i landet

Av: 

TT

Shoppande turister är en viktig och ökande intäktskälla för den svenska handeln. Här är en av turismens paradgata i Stockholm – Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.
Shoppande turister är en viktig och ökande intäktskälla för den svenska handeln. Här är en av turismens paradgata i Stockholm – Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.

Turism

Shoppingturismen växer mer än detaljhandeln i stort. Förra året landade handelns intäkter från shoppande turister på 100 miljarder kronor, en ökning med fem miljarder jämfört med året innan, visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Handel.

– Det ger ett visst perspektiv i dagens diskussioner om butikernas framtid, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Totalt omsatte turismen 337 miljarder kronor under 2018 och genererade 172 400 arbetstillfällen i Sverige. Enbart inom handeln skapade shoppingturismen 35 500 arbetstillfällen. Med rapporten vill branschorganisationen sända en signal till sina medlemmar om vikten av att ta tillvara på alla besökare och att ta chansen att välkomna dem.

– För att på bästa sätt välkomna utländska turister behöver vi se till att personalen ha goda språkkunskaper och att betalterminalerna kan acceptera utländska kort, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Framför allt är det viktigt med ett bra bemötande och att påbörja en relation, menar Mats Hedenström.

– Om det fysiska besöket är bra kan det förhoppningsvis leda till en fortsatt e-handelsrelation när besökaren har vänt hemåt, oavsett om det är Luleå eller London.

Gränshandeln ökar

Shoppingturismen växer mer än detaljhandeln i stort. Sedan millennieskiftet har shoppingturismen ökat med 66 miljarder kronor, vilket är 6 gånger mer än den svenska e-handelskonsumtionen från utlandet under förra året.

Bland shoppingturisterna finns både Sverigebesökare som rest hit i syfte att handla och turister som passar på att shoppa när de är här. Turisterna stod för 13 procent av detaljhandelns totala omsättning under förra året. De utländska besökarnas betydelse för den fysiska butikshandeln väntas bli allt viktigare och fortsätta öka under de närmaste tio åren, enligt Svensk Handels prognoser.

Särskilt viktig är handeln i gränskommunerna Strömstad, Eda, Haparanda, Årjäng, Åre och Tanum, enligt Svensk Handel. Merförsäljningen ökade i samtliga kommuner, och uppgick totalt till 14,6 miljarder kronor under året.

– Gränshandeln är positiv då det gynnar mindre tätbefolkade delar av landet som annars inte har lätt att konkurrera med resten av landet, säger Mats Hedenström.

Svag krona bidrar

Till viss del har gränskommunerna den svaga kronan att tacka.

– Vi har en fortsatt växande gränshandel mot Norge, och vi kan konstatera att framtiden för gränshandeln ser ljus ut. Det har inte bara med den svaga kronan att göra, utan även en del politiska beslut om skatter och avgifter som gynnar handeln, säger Mats Hedenström.

Valutaeffekterna har också bidragit till att gränshandeln mot Finland och Danmark ökar.

– Vi har sett en starkare gränshandel i våra norra delar av landet från Norge och Finland på ett sätt som vi inte har sett tidigare, i exempelvis Haparanda och Åre.

I grunden är däremot ett stort problem att kronan är svag, då det innebär kostnader för den importberoende handeln.

– Det är inte tillräckligt för att väga upp de negativa effekterna, men den lilla positiva delen är att det blir billigare för turister att komma hit och handla, säger Mats Hedenström.

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Turism

LÄS VIDARE

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism

Svensk handel

Shopping

Eda

Tanum

Årjäng

Haparanda

MER OM RESA

Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Turistfavoriterna där resekassan räcker längre

Hyr stuga på Västkusten – allt du behöver veta

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Nu öppnar Tjernobyls reaktor för besökare

Här är årets skidnyheter i fjällen

Linda tog sig genom alla Sveriges landskap

Upptäck Karibiens okända pärla

Här är svenska staden som turisterna älskar

Nu är det premiär för nya norrskenståget

Resebolaget lanserar staycation – resor i Sverige

Fem platser i Sverige att besöka på höstlovet

Så påverkas resebyråer av nya krav

Här är platserna där turismen ökar och minskar

Här är Europas nya kulturhuvudstad

Svenska paret om att bo på Norra Cypern

Saudiarabien öppnar upp för turister

Fyra tips för hälsa och avslappning i Dubai

Nakenbadande turister får böta 32 000

Här är mysiga huvudstaden som turisterna missat

Ögruppen stänger för att bevara sin oförstörda natur

Här är världens bästa golfdestination 2020

Listan: Här finns Sveriges dyraste liftkort

Ökat intresse för lyx i svenska skidorten