Resa

Här är SJ:s framtidståg

avMatilda Bjerlöw

Börjar rulla i höst – här är alla nyheter ombord

1 av 2 | Foto: SJ
SJ3000 heter den nya tågmodellen, som tas i trafik efter sommaren.

Högre i tak, bredare gångar, bättre ljus – och italiensk bistro ombord.

Dessutom ett underhållningssystem med bland annat 300 filmer.

Här är tågsatsningen som ska lyfta SJ.

Foto: SJ

SJ:s nya snabbtåg – som heter SJ3000 – börjar rulla i höst. Men Aftonbladet RESA har redan kikat in i framtiden, på en provtur mellan Stockholm och Gävle.

– Vi är så stolta så det här riskerar att bli en riktig skrytresa, säger Ulf Wallin och skrattar.

Han är biträdande presschef på SJ och en av dem som är riktigt glad och nöjd just nu. Projektet som de har jobbat med i nästan två år, sedan de 20 nya snabbtågen beställdes, är snart i hamn. Vi myser ner oss i tågsätena och fäller upp laptoparna.

Både Disney och Astrid

Klick in på SJ:s portal och klick in bland alla filmer. Action, drama, barn - jiho, det finns både Disney och Astrid Lindgren! - komedi, nyheter, topplistan...

– Var är popcornen? hojtar någon till konduktören och får ett gott skratt tillbaka. Kanske är nästa steg att anställa popcornstädare?

Från och med den 14 april kommer resenärer på ett utvalt X2000-tåg också att kunna se på film - gratis.

Men filmutbudet är bara en nyhet av många som kommer att finnas på de 20 sprillans nya SJ3000-tågen. Resenärer som har med sig en bärbar dator kommer då gratis att kunna klicka sig in på "Ombordportalen" och få information om resan. Är tåget försenat, vilket spår går mitt anslutande tåg ifrån, vad finns det för erbjudanden i bistron... Slut på att undra!

Reseinfo viktigast

De senaste åren har SJ genomfört en hel del kundundersökningar och kommit fram till att det här är vad kunden vill ha. I första hand information i realtid, i andra hand film.

– Vi har sett att folk har samma orosmoln, och då spelar det ingen roll hur gammal man är. Är det rätt tåg, hinner jag med min anslutning, vilket spår går mitt nästa tåg från, sådana saker. Så nu vill vi göra det lättare för resenären, och dessutom erbjuda underhållning, säger Johan von Porat, som jobbar med affärsutveckling på SJ.

Varför sätter ni inte upp tv-skärmar istället, så att även de som inte har datorer med sig kan ta del av det här?

– 60 procent av resenärerna har laptop med sig i dag. Dessutom vill de kunna sitta i sin egen lilla bubbla, med egen dator med egna grejer på, så vi tror att det här är det bästa. Skärmar blir omoderna så snabbt, och så spills det ju kaffe och grejer, förklarar Johan.

Försöker ni konkurrera med flyget?

– Ja, jo, det är klart. På sträckor upp till 30 mil gör vi ju det, men framför allt med bilen. Det här ligger i tiden, och på en lång tågresa vill man kunna förströ sig med något. Jag har själv barn och det är bra att kunna förströ dem, säger Ulf Wallin.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!