Möt Ryanairs nya kommunikationschef

Världens värsta PR-jobb är tillsatt

Den 31-årige journalisten Robin Kiely fick jobbet.
Den 31-årige journalisten Robin Kiely fick jobbet.

Jobbet har beskrivits som resebranschens värsta. Bara 75 personer sökte och nu är tjänsten tillsatt. Resa har pratat med Robin Kiely, 31, Ryanairs nya kommunikationschef.

Företrädaren Stephen McNamara, 35, orkade drygt fyra år på jobbet innan han nu drar sig tillbaka till en lugnare tillvaro via en tjänst hos The Irish Rugby Football Union.

Hur ser då Robin Kiely på sitt nya uppdrag?

Du har fått det som beskrivs som branschens värsta jobb. Kommentar?

– Det beror på hur man ser på det. Ryanair är Europas största flygbolag som fraktade fler än 79 miljoner passagerare i fjol och som fortsätter att växa i Europa. Det är en spännande och dynamisk arbetsplats. Avigsidan av rollen är att behöva stå ut med falska anklagelser och osanningar i en del av Europas medier. Men det är en utmaning jag ser fram emot.

Bara 75 personer sökte jobbet. Hur ser du på det?

– Det är ett jobb som nog inte passar alla. Men om du jobbar med pr och media, vilket annat ställe skulle du vilja gå till?

Varför valde Ryanair just dig? Du har ju inte ens jobbat ett år inom bolaget?

– Det får du fråga dem. Jag har varit helt och fullt involverad i den dagliga verksamheten på pressavdelningen sedan jag kom till företaget i april i fjol och det är ett ställe där man går på djupet och antingen sjunker eller simmar.

– Vi har ett speciellt sätt att göra saker inom Ryanair och det är viktigt att anpassa sig till systemet snabbt. Så även om jag bara varit här i nio månader känns det som om jag varit här mycket längre.

Vad blir din topprioritet på nya jobbet?

– Min huvudmålsättning blir att förbättra de metoder med vilka vi kommunicerar, både vad gäller media och våra 79 miljoner passagerare. Ryanair har aldrig haft några problem med att skapa publicitet, det är i stället andra aspekter av hur vi levererar vårt budskap som jag kommer att titta på.

Din chef Michael O´Leary beskrivs alltid som en mycket tuff och krävande boss. Har han någonsin skällt ut dig?

– Aldrig! Michael är snäll som en kattunge, så det är mer troligt att han mjauar än skäller.

Fick du några kloka råd av din företrädare, Stephen McNamara?

– Han sa till mig att skaffa en ersättare som skulle sköta hela jobbet. Nej, men jag har sett hur stressigt och krävande rollen kan vara och genom Stephen har jag lärt mig från den bäste. Han är faktiskt ännu mera upptagen nu eftersom han får samtal från folk som vill ha fribiljetter till rugby.

Hur ska du förbättra relationen mellan Ryanair och europeiska medier?

– Vi tittar alltid på olika aspekter när det gäller att leverera vårt budskap. Ett av huvudprojekten som vi hoppas på är att skapa en mediasektion på vår webbsida.

– Jag hoppas kunna göra vår pressavdelning lättillgängligare för journalister med förhoppningen att de tar kontakt och kollar fakta innan de publicerar felaktiga artiklar. Min bakgrund som journalist kan hjälpa mig när det gäller det.

Och din drömresa, om du får välja fritt, vart går den?

– Min trädgård under en solig dag tillsammans med familjen. Men det är få sådana dagar tack vare det irländska vädret och kraven från mitt jobb. Annars Liverpool och en plats på Kop på Anfield. Som tur är flyger Ryanair från Dublin till Liverpool tre-fyra gånger dagligen och till de billigaste priserna. Enda problemet är att hitta tid att flyga över.

FOTNOT: Kop på Anfield är fotbollslaget Liverpools supporterläktare, den som alltid unisont sjunger ”You´ll never walk alone”.

Leif-Åke Josefsson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN