Aloha, sköna övärld

RESA

Simma i en vulkankrater på Hawaii . där det alltid är 25-30 grader varmt

Foto: Här, vid den nersjunkna kratern Hanauma bay, bodde Elvis Presley i filmen Blue Hawaii på 1960-talet. I dag är stranden naturskyddad och antalet besökare är begränsat.

Världens bästa stränder.

Paradisklimat mixat med amerikansk bekvämlighet.

Hawaii är för många drömmen om den perfekta semestern.

Foto: Sunset beach på ön Oahu är surfarnas favorit nummer ett.

Hawaii, som blev USA:s 50:e stat så sent som 1959, består av 132 öar. Men det är de sex största som är resmål för turister, och i synnerhet två.

Oahu. Här ligger miljonstaden Honolulu med flottbasen Pearl Harbor och den berömda Waikiki-stranden. Men ön bjuder på fler spektakulära stränder, som Sunset

beach och inte minst Hanauma bay, där Elvis Presley bor i ”Blue Hawaii”.

Maui. Bästa ön för turister. Gott om fantastiska stränder, som Kapalua och Wailea beach, bägge tidigare utsedda till USA:s bästa strand.

De andra stora öarna är:

Big island. Den som också heter Hawaii. Hemplats för triathlon och Ironman. Har en 4 000 meter hög vulkan.

Kauai. Den gröna ön, som använts som exotisk miljö i många filminspelningar, till exempel ”Jurassic park”.

Molokai. En före detta spetälskekoloni som nu är mindre turistig än Maui.

Lanai. En privatägd ö med en lyxig turistanläggning. Bill Gates hyrde den och gifte sig här.

Natur och värme och bad är förstås de starkaste skälen att åka till Hawaii. Normala dagar är det 25 –30 grader varmt på stranden. Alltid. På den del av Maui där jag senast bodde är det torrt 361 dagar om året. De andra fyra dagarna brukar det komma lite regn.

Men på Maui finns också en vulkan som är 3 055 meter hög med betydligt svalare klimat. Det finns även regnskog och på baksidan av ett annat berg ligger jordens näst regnrikaste plats.

Den allra regnigaste ligger på Hawaii-ön Kauai. Där regnar det 11 683 millimeter per år. Medan det i Honolulu faller 600 millimeter regn per år – ungefär som i Sverige.

Hawaii är omväxlande. Och vilka stränder som är bäst beror på vad man vill göra. Jag älskar att snorkla och se alla hundratals regnbågsfärgade fiskarter. Det kan man göra på en del stränder.

Hookipa på östra Maui är en av världens bästa vindsurfingstränder, men ingen bra badstrand. På många stränder kan du njuta av fantastiska solnedgångar. Ett av många minnen att ta med hem.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | USA