Sätt kurs mot en ny höjdare i Helsingfors

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Det nya pariserhjulet står i hamnen mitt i centrala Helsingfors och kommer att vara igång året runt - tack vare klimatkontrollerade gondoler.
Det nya pariserhjulet står i hamnen mitt i centrala Helsingfors och kommer att vara igång året runt - tack vare klimatkontrollerade gondoler.

Kryssningar

Kliv av färjan – och på Helsingfors nya turistattraktion.

Ett 40 meter högt pariserhjul i ­Katajanokka hamn mitt i centrala Helsingfors.

12 euro kostar en åktur.

Det är Finnair som drivit igenom projektet och följaktligen går hjulet i flygbolagets liksom landets färger, blått och vitt. 30 klimatkontrollerade gondoler gör att hjulet kan vara i gång året runt.

- Den här sommaren kommer Finnair Skywheel att ta tusentals besökare på en utsiktstur över Helsingfors hustak, säger Jarkko Konttinen, vicepresident på Finnairs marknadsförings- och produkt­ut­veck­lingsavdelning.

Som jämförelse kan nämnas att ­Lisebergs pariserhjul är 25 meter högt.

Utrustad med vip-gondol

Det holländsktillverkade hjulet ­invigdes i tisdags och en tur som ­varar i en kvart alltså 12 euro.

En vip-gondol finns också. I den är golvet av glas, sätena av läder och ­Veuve Clicquot Champagne-servering förgyller under en åktur på 25 ­minuter. Den som kostar på sig den lyxen får ­vara beredd att betala 195 ­euro, motsvarande 1 865 svenska kronor.

Helix på Liseberg.

3 andra nya höjdare

The Quad, Las Vegas

I månadsskiftet mars-april invigdes The Quad i Las Vegas som med nära 168 meters höjd över marken är världens högsta observationshjul. 28 gondoler, där var och en rymmer 40 personer, gör en 30 minuter lång åktur.

Balloon Tallinn

En heliumfylld luftballong tar sedan i maj ­besökare i Tallinn 120 meter upp i luften och där man vid klart väder kan se så långt som fyra mil bort. ­Ballongturerna pågår till slutet av september och en kvarts åktur kostar 25 euro för vuxna, 15 euro för barn.

Helix, Liseberg

Liseberg har gjort sin största satsning någonsin. Drygt 200 miljoner kronor har plöjts ned i den nya bergbanan Helix som beskrivs som bergbanornas Rolls-Royce. Under knappt två minuter längs den 1,4 kilometer långa banan får besökarna vara med om dubbel-acceleration ­(enda bergbanan i Europa med den finessen). Vid sex tillfällen sitter de upp och ned och fyra gånger får de uppleva så kallad air time, en känsla av viktlöshet.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Helsingfors

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar