Gå och bada - på Kap Verde

Resa | Kap Verde

I höst kan du åka charter till öarna i västra Afrika

KAP VERDE

Det här är ett land som få svenskar klarar av att peka ut på världskartan.

Men snart kan det bli ändring på det.

Till hösten startar chartern till öriket med Atlantens kanske bästa stränder och behagligt klimat.

- Det ser ut som på Mars här.

Den unge kapverdiern Amândo Lopes sveper med handen över den rödskimrande stenöknen. Vi är på väg tvärs över den karga, flacka ön till en stor vulkankrater, vars innehåll gett ön dess namn. Den heter Sal - salt på portugisiska. Eftersom odling nästan är omöjlig här, där det - i bästa fall - regnar några millimeter per år, så bodde ingen här förrän en driftig entreprenör i början av 1800-talet gjorde saltutvinning i vulkankratern till storindustri byggd på slavarbete.

Ung nation

I dag utvinns fortfarande salt här - tack och lov utan slavar. Men frågan är om inte turistinkomsterna numera är viktigare än saltet.

I saltdammarna - som nått maxgränsen för hur mycket salt som kan lösas ut i vatten - flyter vi runt som korkar. Skoj, men akta ögonen. Oj vad det svider. Två minuter i solen efteråt, så ser vi ut som nysaltade pommes frites allihop. Vi hinner precis före hundra nysaltade italienare till den enda duschen och betalar glatt varsin euro för att få skölja av oss.

Italienarna dominerar Sals finfina stränder. Den lilla byn Santa Maria på sydspetsen kantas redan av sju-åtta stora resorthotell och några mindre finns inklämda i byn, där de mysiga restaurangerna serverar pinfärsk fisk och skaldjur och barerna bjuder på skönt gungande kapverdisk livemusik - en intressant mix av Sydeuropa, Västafrika och Brasilien, precis som det mesta i den här unga nationen, självständig sedan 1975.

Bra för lek

Och så var det då stranden och havet - det de flesta kommer för. Det går att vandra fler kilometer i den mjuka sanden än vad du orkar i värmen. Det turkosa havet är sällan stilla och blir aldrig kallare än 20 grader.

Förhållandena för kite- och vindsurfarna är i det närmaste perfekta, men för små barn kan bränningarna bli lite väl stora. Dykningen är inte alls dum och förhållandena för högsjöfiske i det närmaste perfekta - i de här vattnen trivs tonfisk, marlin, serra och andra bamsefiskar.

Vill du ha mastiga kulturupplevelser och tropisk grönska har du definitivt kommit fel om du hamnat på Sal.

Vill du däremot leka i och på havet eller ha en stilla badsemester med bra hotell så är den här nykomlingen på charterkartan i det närmaste perfekt.

Läs också:

Johan Öberg (resa@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Kap Verde

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Kap Verde