Endast ett fåtal sportlovs-resor kvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Ströplatser till solen och fjällen

Nästa vecka börjar sportlovet i delar av södra Sverige - men de som inte redan bokat sin resa får det inte lätt.

Den som längtar till solen kan bara hoppas få en ströplats. Även i svenska fjällen är det ont om plats, om du inte är beredd att resa lite extra långt.

Gran Canaria är det populäraste solresmålet under sportlovsveckorna.
Foto: STEFAN MATTSSON
Gran Canaria är det populäraste solresmålet under sportlovsveckorna.

Solsemester står högt på önskelistan nu när sportlovet närmar sig. Från den 14 februari till 13 mars stänger Sveriges skolor i omgångar - och då reser totalt cirka 25000 svenskar utomlands för att få sol och bad.

-De populäraste resmålen är Kanarieöarna, Brasilien och Egypten. Thailand är fullbokat,

förutom några ströplatser till Phuket där det fortfarande finns platser kvar, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Mycket bokades tidigt

Charterarrangörerna omfördelade sina resurser efter tsunamikatastrofen och styrde om Thailandsflygen till Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och Egypten. De flesta platserna till solen bokades redan i höstas.

-Det finns bara ströplatser kvar till solen under sportlovsveckorna, säger Marie Johansson, marknadschef på Ticket, som säljer alla de stora charterarrangörernas resor.

Även svårt hitta skidresor

Tyvärr ser det inte mycket bättre ut om du siktar på snö under sportlovet. Även till fjällen återstår bara ströplatser.

-Men det finns alltid platser kvar. Folk bokar av och ändrar sina resplaner, säger Hasse Westergårdh, vd för Fjällresor, som bokar till skidanläggningar från Åre och söderut.

-Så är man beredd att sitta en halvtimme i bilen för att komma till liften finns det alltid rum, säger Hasse Westergårdh.

Lars Olsson, marknadschef på

Bengt-Martins, bekräftar bilden:

-Det finns enstaka platser på de flesta skidorterna.

Åre är relativt lugnt vecka 7, när Västsverige har lov, enligt Lars Olsson. Då är det fullt på de sydliga norska skidorterna.

-Vecka 9, när Stockholm har lov, finns det bara enstaka platser i Åre Tegefjäll och Björnen, och Åre by är fullbokat, säger han.

Sture Olsson

Publicerad: