Resa

En hemlis på Mallis

Till restaurangen Es Vergér hittar inte turistbussarna

1 av 3 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Servitören Juan gör i ordning paradrätten ugnsbakat lamm på krogen Es Vergér i bergen utanför staden Alaró på Mallorca. Han bestämmer gärna vad gästerna ska äta.

ALAR", MALLORCA. Psst, vill ni veta en hemlis?

Det finns en krog på kära charter-Mallis som få turister hittar till.

Uppe i bergen ligger familjeägda Es Vergér -en höjdare också för smaklökarna.

Vi styr hyrbilen från Palma i riktning mot staden Alaró. Där lyfter vi blicken mot fästningen, kastellet, högt uppe på en bergssluttning. Vi följer vägskylten in på en smal och vindlande, grusig och gropig väg. Här kommer inga turistbussar fram. Bilen har besvär att stånka sig upp medan spänstiga vandrare i kängor, med ryggsäck och vandringsstavar, är på väg mot det hägrande målet: den unika krogen Es Verger.

- Tyskar?

-Jaså, svenskar! Välkomna, säger Tomeu.

Han jobbar som allt-i-allo på den här famijeägda fincan; gården som livnär sig på fårskötsel och framställning av ost och getmjölk. Familjen som äger stället började för flera decennier sedan att servera mat till hungriga bergsvandrare som stannade för en paus på gården.

Lammbog till vandrarna

Konceptet är i stort detsamma i dag: marinerad lammbog som den stora paradrätten. Lammen slaktas, köttet marineras i ett dygn och grillas sedan i en gigantisk bakugn från 1700-talet.

Vi slår oss ned vid ett långbord. Där sitter redan tysken Hardy Hardt, mätt och belåten.

-Jag arbetar här på Mallorca sedan åtta år tillbaka. När jag får några lediga stunder över åker jag hit och njuter av maten och atmosfären, säger han.

Vid änden av bordet sitter Thomas Fritzsche med sin japanska fru Mika.

- Vi gifte oss i Heidelberg förra veckan. Nu är vi på bröllopsresa. Några vänner rekommenderade den här krogen, säger Thomas.

Slipper bestämma

Servitören Juan ställer en etikettlös flaska med rödvin framför oss - utan att vi har beställt.

-Vårt vin uppskattas av alla. Och så vill ni förstås ha det ugnstillredda lammet "

Juan frågar inte. Han bestämmer vad vi vill äta. Tack för det - för in kommer den härligaste, knaperstekta lammrätt jag någonsin ätit.

"Inget för bilförare"

Thomas och Mika Fritzsche får in varsin cremadillo - en alkoholstark blandning på rom, konjak, rödvin, frukt och socker som brinner med en hög och intensiv låga.

- Tre minuter ska den brinna. Släck elden och njut. Men det är inget att rekommendera bilförare! säger servitören Juan med ett bullrigt skratt.

När vi är redo att betala notan - 350 kronor för två personer - sätter sig hela personalen till bords för att själva äta.

Det känns förtroendeingivande att se alla hugga för sig ur grytorna - även om dagens personalrätt inte står på matsedeln: Conejo con aioli - grillad kanin med vitlöksmajonnäs.

Hitta till den hemliga krogen

Sture Olsson