Familjen reser jorden runt med sina sex barn

Sex flytvästar, åtta ryggsäckar och tre kontinenter.
Joel och Lisa Holmqvist från Stockholm ska resa jorden runt med sina sex barn.
– En del tror att vi är galna, men vi gör det här för att få mer tid med barnen och ta oss ur ekorrhjulet, säger Joel Holmqvist.

Glada röster fyller köket när Aftonbladet hälsar på hos familjen Holmqvist. Den mysiga femrummaren i Stockholm är såld och snart ska de sex barnen och de två föräldrarna lämna sin trygga punkt i Sverige.

Joel och Lisa har barnen Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år. Tillsammans ska de göra sin livs resa. Under ett års tid ska de besöka fler än sju länder och hitta ett nytt sätt att leva – långt bort från nio till fem-jobbandet och vardagen i Stockholm.

Familjen Holmqvist planerar att resa jorden runt med sina sex barn.
Familjen Holmqvist planerar att resa jorden runt med sina sex barn.

– Självklart är det nervöst att göra sig av med lägenheten och den tryggheten när vi har sex barn. Men vinsten kommer bli så mycket större. Vi testade att bo tre månader i Thailand för ett tag sedan och det var fantastiskt, säger Lisa Holmqvist.

Undvika stress och stora lån

När de kom hem från den resan sa både Lisa och Joel ”aldrig mer ekorrhjulet” till varandra.

– Men det tog en vecka och så var vi tillbaka i vardagen. Man blir så hjärntvättad om hur tillvaron ska vara genom reklam och tv och vänner, säger Lisa.

Den stora vinsten med resan är att slippa all den stress som följer med stora bolån, dyra kostnader och andra krav i Stockholms innerstad. De hade funderat länge på att göra sig av med lägenheten och flytta från stan. När de gifte sig i augusti 2018 och reste iväg på bröllopsresa tog de beslutet att förverkliga drömmen om ett friare liv. Den 13 januari nästa år kliver de på planet söderut.

– Målet med resan är att vara mer med barnen. Vårt samhälle är uppbyggt så att man ska jobba hundra procent för att få ekonomin att gå ihop och ta hand om barn, städa, diska och tvätta. Det spelar ingen roll om man har sex eller två barn, man står ändå med andan i halsen på förskolan när man ska hämta de små, säger Joel.

Tolvåriga Minoo busar med lillasyster medan mamma Lisa berättar om resrutten.
Tolvåriga Minoo busar med lillasyster medan mamma Lisa berättar om resrutten.

Resrutten kan ändras

Resan startar i Abu Dhabi och fortsätter sedan till Malaysia. De flyger till Borneo och gör kanske ytterligare ett Asienstopp innan de dra vidare till Tokyo. Sedan sätter de kurs mot Los Angeles och vidare till Costa Rica eller Belize.

– Om vi har pengar kvar åker vi tillbaka USA. Vi reser lite längre norrut och sedan avslutar vi med Florida och Disneyland, säger Joel men lägger till att resrutten inte är huggen i sten, den kan ändra sig under resans gång.

Det är många viljor som måsta samsas på en långresa. Joel och Lisa har bestämt att om någon vill avbryta resan i förtid av någon orsak så ska de alla ge det en vecka för att verkligen känna efter. Om personen fortfarande vill hem då så avbryter de resan.

Plan för hemkomsten

När de kommer hem till Sverige igen är planen att familjen hyr en lägenhet i eller i närheten av Stockholm så att alla barnen kan landa ordentligt och gå tillbaka till vänner och skola.

– Så länge barnen känner sig trygga med det vi gör så löser sig resten, säger Lisa.

Alla barnen på rad på en strand i Thailand: Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år.
Alla barnen på rad på en strand i Thailand: Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år.

De har fått fint stöd från de båda skolor där barnen går. När man tar med ett barn utomlands under en längre tid så upphör skolplikten. Men Minoo kommer ändå ha kontakt med sin skola på distans. Skolan skickar material och uppgifter till hennes dator och förhoppningsvis får hon komma tillbaka till sin klass om ett år. De andra barnen hemskolas under resan och både Joel och Lisa är väl förberedda för att hjälpa de äldsta med undervisningen.

Joel har tagit tjänstledigt från jobbet och kommer också att studera under hela resan.

Negativa reaktioner

Reaktionerna från omgivningen har varit blandade.

– De säger att vi är modiga men har två stora frågor – vad gör ni när ni kommer hem och hur gör ni med skolgången, säger Joel.

En del har reagerat starkt på att de använder vinsten från lägenhetsförsäljningen för att resa.

– De tycker inte att det är riktigt klokt. Men folk lägger stora summor pengar på en båt som kanske bara används ett par veckor om året. Eller en stor bil där man förlorar 120 000 bara man drar igång nyckeln, säger Joel.

– Vissa anser att vi borde ha köpt en ännu större lägenhet och tagit ännu större lån. Men det är ju just den situationen som vi vill undvika, fyller Lisa i.

Hon har fått försvara familjens beslut många gånger. En del tycker att de är tokiga som tar med sina sex barn på en sådan lång resa.

– Förbättrar materialistiska saker verkligen livet? Eller är det hur man är som människa och hur man utvecklas som är viktigast? Vi kommer förhoppningsvis vara bättre människor när vi har fått gå igenom alla utmaningar och upplevelser på resan, säger Lisa.

När man är åtta personer i familjen får det lov att vara lite bus och skoj vid fotograferingen.
När man är åtta personer i familjen får det lov att vara lite bus och skoj vid fotograferingen.

Säkerheten är central

Trygghet och säkerhet är viktigt för båda föräldrarna.

– Vi väljer alltid säkra områden och boenden. Familjens säkerhet går alltid före pris och läge, säger Joel.

Försäkringen för alla barnen går på 38 000 kronor. Efter 45 dagar måste man ha en speciell reseförsäkring som täcker kostnader ifall någon drabbas av sjukdom eller olycksfall.

Det har varit ett stort projekt att planera resan och det har tagit ungefär fyra månader att få allt praktiskt på plats. Joel berättar att de varit drivande båda två och när någon av dem kroknat så har den andra kunnat peppa.

Mer än en halv miljon

Familjens budget är 700 000 kronor för ett år på resande fot. Det kan låta mycket, men för åtta personer drar det snabbt iväg med flygbiljetter och boende.

Och det är inte bara ekonomin som kan bli tufft att hantera. Sjukdomar, väderlek och inställda flyg kan ställa till det.

– Man klarar alltid mer än vad man tror. Och när man tror att man ska dö då klarar man lite mer ändå, säger Lisa med ett skratt.

Följ familjen på deras spännande resa på Justdoitfamily på Instagram.

Både barn och vuxna får en ryggsäck att bära som innehåller kläder, skor och det nödvändigaste.
Både barn och vuxna får en ryggsäck att bära som innehåller kläder, skor och det nödvändigaste.

Familjen Holmqvist tips för att resa med barn

  • Preppa och förbered barnen ordentligt före resan så att de vet vart de ska åka och vad som kommer att hända.
  • Investera i bra flytvästar. ”Vi har flytvästar som även fungerar som solskydd, när barnen bär dem känner vi oss trygga när vi är på stranden. Och det finns sällan bra barnflytvästar på båtarna i Asien”
  • Ha Ipad eller liknande med på flyget om ni ska flyga långt. Det kan roa barnen en lång stund.
  • Packa så lite som möjligt så att alla kan bära sin egen ryggsäck. Man kan alltid tvätta kläder på plats eller köpa till något som fattas.
Barnen bär alltid flytväst på stranden eller ombord på båtar. Flytvästarna har de köpt i Sverige och fästs fast på barnens ryggsäckar under resan.
Barnen bär alltid flytväst på stranden eller ombord på båtar. Flytvästarna har de köpt i Sverige och fästs fast på barnens ryggsäckar under resan.
Här hittar du alla våra härliga reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE