Miljonrekord på Lidingöloppet i helgen

Tusentals löpare på Lidingö under världens största terränglopp

Den 28–30 september är det löparfest under Lidingöloppet.
Den 28–30 september är det löparfest under Lidingöloppet.

I helgen blir det löparfest när tusentals springsugna deltagare tävlar i TCS Lidingöloppet – världens största terränglopp.
I år passerar den miljonte löparen mållinjen sedan starten 1965.

Populära Lidingöloppet har anor från 1965 då den första tävlingen arrangerades på ön. Sedan dess har hundratusentals löparentusiaster sprungit över stock och sten på Lidingö. I år kommer den miljonte löparen att passera mållinjen lördagen den 29 september och man beräknar få se löparen vid målet cirka kvart över tre på eftermiddagen.

Man kan välja 30 kilometer i tuff men vacker miljö i det klassiska loppet. För dig som inte riktigt orkar hela vägen finns det andra distanser som till exempel Rosa Bandet-loppet och loppet som är halva distansen, det vill säga 15 kilometer. Utmed spåret kan man räkna med många som hejar på, musik och underhållning.

Man kan anmäla sig till de olika loppen senast en timme före start via Lidingöloppets hemsida. Alla som fullföljer ett lopp får en medalj med motiv av Carl Milles. Årets motiv heter ”Eurydike”. Den som har fullföljt Lidingöloppet 30 eller 15 tjugofem gånger får en guldmedalj på platta med namninskription som pris.

Något för alla

I anslutning till målområdet finns Hälsobyn där man kan hitta olika företag och sponsorer som erbjuder allt från massage till träning och mat. För de mindre finns ett barnområde, Kidz Zone, med figurerna Dingo och fjällräven Mickelina som underhåller.

Lidingöloppet är en löpartävling för alla åldrar. Äldst är Ingvar Nyqvist, 84 år, som tävlade för tre år sedan och passerade mållinjen på tiden 4.34.20. Det finns även ett juniorlopp för barn.

Nytt för i år är att alla deltagarna enbart får sitt startbevis via mail. I mejlet finns en personlig QR-kod som ska tas med till nummerlappsutdelningen. Nummerlappen har ett litet chip som mäter deltagarnas tider.

Var ser jag Lidingöloppet bäst?

För den som vill titta på och heja på deltagarna så kan man göra det utmed delar av banan, ta en titt på loppets hemsida för mer information. Vill man hellre sitta på en läktare så finns det vid Kyrkviken bakom Lidingövallen, Grönsta vätskestation och målet Grönsta. Eller så följer man loppet på storbildskärmar på området.

Det är idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö som äger och arrangerar Lidingöloppet. Allt överskott går till föreningarna som satsar på att få barn och unga att röra på sig mer.

  • Var: Lidingö
  • När: 28-30 september
  • För vem: För dig som är fysiskt och mentalt vältränad och envis. För dig som inte orkar hela 30 km finns andra distanser att anmäla sig till. Totalt omfattar Lidingöloppet 20 olika lopp i olika delar av Sverige och under stora delar av året. Loppen är inte bara löplopp utan även promenad, rullstolslopp eller cykellopp.
  • Komma hit: Från Stockholm kan du ta dig med kollektivtrafik eller bil. 
  • Bo: Vill du bo på Lidingö så kan du boka plats i ett klassrum eller parkera din husbil eller husvagn på markerade platser det finns även möjlighet att bo på hotell. I Stockholm finns ett stort utbud av hotell och vandrarhem och det går kollektivtrafik till Lidingö.
  • Annat att göra på plats: I Stockholm finns mängder att hitta på. Varför inte kombinera loppet med en skön dag på spa eller en härlig teaterupplevelse.
Publisert:

LÄS VIDARE