Skippa höststressen – semestra i ödemarken

Av: 

Jenny Alexandersson

Hitta en semesterbostad i ödemarken.
Hitta en semesterbostad i ödemarken.

Semester

Jobbet går på rutin igen, skolterminen har börjat, kylan kommer krypande och sommaren känns som en avlägsen dröm. Känner du igen dig?
Bästa tipset för att undvika höstdepp och stress är att vistas i skog och mark – och att planera in en semester innan vintern kommer.
Semesterbostadsuthyraren Airbnb listar 10 tips på härliga hus i ödemarken där du garanterat får lugn och ro.

Hyr en stuga på ön Pitcairn.

Pitcairn Island

Som en minimal liten prick mitt i Stilla havet ligger Pitcairn Island. Den lilla öns närmaste fastlandsgrannar är Nya Zeeland och Peru vilket troligtvis gör det här huset till världens mest avlägsna semesterboende. På ön finns 50 bofasta invånare, nästan alla av dem är släktingar till manskapet som gjorde myteri på HMS Bounty 1789 och som bosatte sig på Pitcairn. Att ta sig till ön är ett äventyr som startar med två nätter ombord på ett lastfartyg som besöker ön en handfull gånger per år. Fartyget utgår från Franska Polynesien och dit tar man sig med flyg via Tahiti.

I staden Egedesminde på Grönland hittar du lugnet.

Egedesminde, Grönland

I staden Egedesminde eller Aasiaat som den också heter kan du hyra ett rum med egen ingång och eget badrum endast ett par steg från hamnen. Har du tur kan du se valar från ditt fönster under sommaren. På vintern är det här en perfekt plats att se norrsken. Njut av nyfångad färsk fisk och av lugnet och naturen utanför stugknuten.

På Sankta Helena kan du kombinera avskildhet med stadsaktiviteter ett stenkast från staden Jamestown.

Jamestown, Sankta Helena

Den avlägsna vulkaniska ön Sankta Helena ligger som en liten prick mitt i Atlanten mellan Afrika och Sydamerika. Här tillbringade Napoleon Bonaparte sina sista dagar. Tidigare kunde man bara ta sig till ön med båt, det tog fem dagar från Kapstaden, men idag har ön en flygplats. I huset här ovan får gästerna dela på två sovrum och har staden Jamestowns inom gångavstånd.

Litet mysigt hus på Galapagos.

Puerto Ayora, Galapagosöarna

Galapagosöarna som ligger utanför Ecuadors kust är känt för sitt rika djur- och naturliv. Vissa arter går bara att hitta här. 1835 besökte Charles Darwin ön och inspirerades att skriva boken ”Om arternas uppkomst”. Det här huset som kallas för Casita Muyuyo ligger strax intill staden Puerto Ayora på öns södra del.

Hiva Oa, Marquesasöarna

Hiva Oa är en liten ö i Stilla havet som ligger nordöst om Tahiti. Ön har drygt 1200 invånare och har varit bebodd sedan 900-talet. Här kan man rida, vandra eller upptäcka ön från havssidan och segla utmed kusten. Farmför allt kan du njuta av lugnet och den mäktiga naturen. Den franska konstnären Paul Gauguin älskade ön och ligger begravd här.

Hyr en yurt i Mongoliet.

Khushuut, Mongoliet

Stäng av vardagsbruset och checka in i en traditionell mongolisk yurt. Det här tältliknande huset har broderade kazachiska dekorationer på väggar och tak och värms upp med hjälp av en vedspis i mitten. Den ligger i en nationalpark i Khushuut och har en fantastiskt utsikt över Altaj-bergen.

Ett vardagsrum av glas i Sacred Valley i Peru.

Calca, Peru

Wow! Vad sägs om den här utsikten? Den här genomskinliga poden med glasväggar mer eller mindre hänger på sidan av en klippa i Sacred Valley utanför staden Cusco i sydöstra Peru. För att nå huset måste man vandra och klättra så det passar bäst för den som inte är höjdrädd.

Lyantonde, Uganda

Den här huset är ett litet paradis i djungeln i Uganda. Det ligger ensligt och är perfekt för den som vill koppla bort den moderna världen ett tag. Man kan simma i en kratersjö som ligger i närheten eller helt enkelt bara njuta av tystnaden, utsikten och lugnet.

Merzouga, Marocko

Bo i ett traditionellt nomadtält i Marocko och känn historiens vinda svepa över ökenlandskapet. Tälten är gjorda av kamelhår och skyddar mot både vind, sand och hetta. Njut av marockans mat och musik hos familjen Mohammed som hyr ut tälten till långväga gäster. Eftersom boplatsen inte har någon fast adress måste du ha GPS-koordinater för att hitta hit.

Longyearbyen, Svalbard

Mellan Norge och Nordpolen ligger Svalbard och det här vindpinade men mysiga huset i Longyearbyen. Ön är en av världens nordligaste bebodda platser och bjuder på fantastisk natur, höga berg och öppet hav. På vintern är det en utmärkt plats att se norrsken. Man behöver inte ta sig långt från Longyearbyen innan man når vildmark så här finns alla förutsättningar för att njuta av ensamhet och lugn.

Publisert:

LÄS VIDARE

10 skäl att semestra i Albanien

ÄMNEN I ARTIKELN

Semester

Resa | Flyg

Resa | Afrika

Resa | Mongoliet

Resa | Peru

Resa | Marocko

Resa | Ecuador

MER OM RESA

Trenden: Avskilda boenden nära naturen

Här lämnar piloten planet – för att dansa i farten

Bo på lyxhotell i Montenegro

Därför fuskar flygbolagen med flygtiderna

Då fejkar vi sjukdom för att vara lediga

Ryanair tar betalt för större handbagage

Nu kan Danmark hotas av massturism

Helsingfors – perfekt för en weekendresa

United Airlines tar betalt för de bästa ekonomisätena

Europas 5 mest instagramvänliga stränder

Flygstrejk kan skapa reskaos i hela Europa

Här är de 40 vackraste länder i världen

Höstens bästa resor – välj mellan budget och lyx

Svarta listan visar värstingarna i resebranschen

Evelina reser runt i världen – utan att flyga

Passa på - snart ökar priserna för höstlovsresorna

Hit reste svenskarna helst i sommar

Här är flygbolagen som har den bästa maten

Turkiet tillbaka på topp tio-listan över turistresmål

Så får du en rolig resa med barnen

Vinterns populäraste resmål - hit vill svenskarna åka

Semesterns största bluffar - och hur de kan undvikas

Sista minuten i augusti - hit reser du billigast

Nytt rekord för kryssningsresor