Fyndläge på både flyg och charter

Av: Johan Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Flygpriserna har rasat 22 procent.

Och det är maj-rea på charter.

Men snart stiger priserna igen.

Inte nog med att maj månad är en klassisk sista minuten månad för charterresor.

Nu har även priserna på flyg dumpats rejält.

Flygbolagen sänker priserna

Nedgången är 22 procent sedan askmolnet från Island stoppade Europas flygtrafik under ett par dygn för några veckor sedan. Detta enligt Svensk Flygprisindex som bevakar flygprserna på ett urval av tio destinationer i Europa. Ryanairs priser har sjunkit med hela 40 procent.

– Det har varit en viss återhållsamhet efter askkrisen. Många väntade med att beställa resor tills det fanns tecken på att askan skulle försvinna. Därför bokar resenärerna numera sina resor mycket närmare avresedatum än normalt. Det får i sin tur flygbolaget att sänka sina priser, säger Ole Stouby, direktör på travelmarket.se, i ettpressmeddelande.

Brist på sista minuten i sommar

Men fyndläget kan vara tillfälligt. När skolorna slutar blir det bli ont om sista minuten-resor, varnar researrangören Fritidsresor, som meddelar att sju av tio sommarresor redan är bokade.

- Med den här bokningstakten bli det brist på sista-minuten-resor under skollovet, säger Bassam el Mattar, Fritidsresors Sverigechef.

När skolorna slutar kommer sannolikt även flygpriserna ta ett skutt uppåt. Möjligen på grund av den befarade bristen på sista minuten-charter. Och att flygpriserna snart är på väg upp igen bekräftas av Mrjets priskurva för bokade flygresor under juni och juli.

Fyndläge nu

Men just nu är det alltså fyndläge ytterligare en tid. Flyget dumpar priserna och en veckas charter i solen kostar under 1500 kronor*, till exempel till Kroatien eller Grekland.

* Prisuppgft från destination.se fredag 14 maj 2010.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN