...en våt drömresa

Att bada på Island är som att gå på kafé. Det är socialt, mysigt och många gör det flera gånger i veckan.

– Att bada tillhör vår kultur, säger Brynjar, livvakt på badhuset.

Det är söndag kväll. Solen har just gått ner och min andedräkt har börjat bilda ångmoln i den kyliga luften. Trots det är badhuset fortfarande halvfullt. På somrarna är det nästan lika många turister som lokalinvånare här. Men när vintern börjar närma sig ser man flest islänningar i poolerna.

– Det är tradition att bada. När det är kallt behöver man bli uppvärmd, säger Brynjar som trots sin unga ålder har arbetat på badhuset i tio år.

Ett sätt att umgås

Plums! Två barn hoppar skrattandes i simbassängen. Deras föräldrar sitter lugnt tillbakalutade längs jacuzzikanten och småpratar på isländska. Det märks att området varken är ett nöjesfält eller en träningsplats. Det här är en plats för umgänge.

– Vi kommer inte direkt hit för att simma utan mest för att ta det lugnt och njuta, säger Brynjar.

Några badar någon gång i månaden men många badar flera gånger i veckan.

Isländska paret Helga och Heimir njuter i en av Árbæjarlaugs jacuzzis. Oftast badar de på största citybadet Laugardalslaug, men i dag valde de att komma hit eftersom de tycker att det är mer intimt och mysigt här.

– Jag gillar bäst att bada på sommaren då jag kan sola samtidigt. Jag är ganska blek, säger Helga och ler. Jag vet inte varför vi islänningar badar så mycket. Det kanske är för att somrarna är så korta.

Blå lagunen

Att islänningarna är ett badande folk är egentligen inte så konstigt. Friskt vatten är en stor tillgång på Island, men tyvärr är det för kallt för att bada i havet. Då är badhusen ett perfekt alternativ när somrarna endast når elva grader.

Nästan samtliga av Islands 130 öppna simhallar är utomhus och uppvärmda till 38–40 grader av geotermisk värme.

Ett bad som skiljer sig från mängden är också en av Islands största turistattraktioner. Blå lagunen ligger cirka fem mil utanför Reykjavik i anslutning till ett kraftverk. Saltvattnet som kommer från lagunens underjord går genom turbiner och landat slutligen i lagunen.

Jag småjoggar fram till kanten. Burr! Jag minns inte när jag frös så mycket senast.

”Det blir inte bättre”

Men så kommer det, det 40-gradiga vattnet omfamnar min kropp som ett värmande täcke. Underbart. Ångorna slår mot mitt ansikte när jag simmar ut mot det isblå landskapet. Vyn inhängnas av dramatiskt kolsvarta lavastenar och berg.

– Det blir inte bättre än så här, säger min pojkvän Jesper och doppar huvudet.

Jag testar också. Men ser ingenting. Den höga halten mineraler är vad som ger vattnet dess mjölkiga karaktär. Det är de som sägs hjälpa mot hudproblem.

– Ingmar Bergman var en av dem som tyckte att hans psoriasis blev bättre efter att ha badat i lagunen, berättar Elín Óskarsdóttir på Islands ambassad.

Gegga i ansiktet

Området är cirka 5 000 kvadratmeter stort, så trots de många besökarna finns det stora ytor och grottor där man kan få vara helt ifred.

– Titta här, säger Jesper och pekar på en hållplats i vattnet.

Han visar en hink med kritvit silkeslera som man ska smörja in ansiktet med. När vi geggat färdigt simmar vi fräscha in mot baren. Med en öl i handen hoppar vi i och lutar oss tillbaka på svartvita stenplatser.

RESA:s badande reporter Charlotte Holmen.
RESA:s badande reporter Charlotte Holmen.

Guido Wemhöner från Tyskland och hans vänner som sitter bredvid oss är entusiastiska över utflykten.

– Vi har haft en underbar dag, säger han. Vi ville se Island för att vi har läst mycket om det den senaste tiden. Det verkade som ett häftigt land.

Är ni nöjda hittills?

– Hur kan man inte vara det? säger han och gör en svepande rörelse mot lagunen.

Resguide till Island!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN