Bland currywurst, kål och glühwein

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyskland har över 2000 julmarknader

Det doftar brända mandlar och spunnet socker. Överallt handlas julklappar, mat och godsaker.

Tyskland har över 2000 julmarknader. Resa

har besökt en av de största - Weihnachtsmarkt Spandau strax utanför Berlin.

Christian Schörhofer, 34, har åkt hit från Salzburg för att sälja korv. -Min favorit är rökt bacon.

Gammaldags karusell, lotteri, punschstuga och radiostyrda bilar. Vid första anblick liknar det mer ett tivoli än en julmarknad. Men längre in i Alte Spandaus, Gamla stans, kullerstensgator breder rader av marknadsstånd ut sig.

Tyskland är julmarknadslandet nummer ett. Bara i Berlin finns över 50 julmarknader. Gamla stan i Spandau bjuder på den största.

På vardagarna brukar det vara cirka 150 stånd. På helgerna upp till 450.

Marila Pohle, 22, och Seraphia Köchli, 23, studerar dans i Berlin. Marila fingrar på ett smycke medan Seraphia köper en bit pizza.

-Här i Spandau är det mysigare än på marknaderna inne i stan, säger Seraphia Köchli.

Ett träd blinkar i blått, det ryker från stora grytor med grönkål och tysk korv, mitt på torget står den maffiga granen med guldkulor stora som badbollar.

Det känns att det är vinter i luften. Charlotte Czerkewski, 43, och Ulrike Berendt, 45, från Berlin värmer sig med årets första glühwein. Glühweinförsäljaren bjuder på pepparkakor och stämningen är trevlig.

Två tomtar skramlar med bössor fulla av mynt - pengarna går till välgörande ändamål.

Bakom ett berg av korv står Christian Schörhofer, 34, och vickar på tårna för att hålla värmen. Här finns vitlökskorv, salami, feta korvar fyllda med späck och Berlinarnas egen currywurst.

- Men min favorit är rökt bacon, säger Christian Schörhofer.

Om besökarna själva får välja, är det dock godisstånden som är mest välbesökta. I disken trängs klarröda, kanderade äpplen, marsipangrisar, chokladpraliner och stora, tjocka pepparkakshjärtan med text på. "Morfar är bäst" och "Jag älskar dig" är två solklara storsäljare förutom de brända mandlarna.

- Bästa mandlarna i Berlin - jag lovar! säger Gabriele Günter, 48.

Hennes framgångsrecept är faktiskt nötter från Valencia, rullade i vanilj och inte för mycket socker.

Julmarknader är en familjetillställning i Tyskland. Barnen åker karusell och doppar sina ansikten i stora, rosa moln av spunnet socker. Varm choklad med grädde till barnen och en kopp med punsch eller glühwein till mor och far.

Utanför varuhuset vevar en man i hög hatt igång ett gammaldags vevpositiv och tonerna till "O Tannenbaum" klingar genom luften. Det är jul i Berlin.Berlin

U-bahn från centrum

Ännu mer julshopping

Ta bussen till julhandeln

Katarina Brunat

Publicerad: