Bästa shoppingen på Manhattan

Resa | New York

Här hittar du allt från lyx till lågpris

När julrushen börjar visar de stora varuhusen upp sin fina julskyltning.
När julrushen börjar visar de stora varuhusen upp sin fina julskyltning.

Gatorna är inte av guld i New York, och inte heller hittar du otroliga fynd på varenda hylla i varje affär. Visst är många amerikanska märken billigare här än hemma, och vet du exakt vad du vill ha finns det pengar att spara. Men gratis är det knappast, inte ens när dollarkursen är riktigt bra.

Det som är så kul med att shoppa i New York är i stället att du kan hitta allt det där som inte finns hemma. Oavsett om det handlar om någon udda hobby eller om en känsla för det allra hetaste modet, kommer du hitta vad du söker någonstans på Manhattan. Och det är inte bara en hylla eller en avdelning som är vigd åt just din passion – utan en hel affär.

Att plocka ut några enskilda butiker är svårt (fast vi har försökt – du hittar dem på nästa uppslag). Då är det lättare att peka ut hela områden. Har du inte obegränsat med tid och energi får du bestämma dig för vad du vill ha – snordyr design eller hippa vintagebutiker – och styra kosan mot rätt del av stan.

Femte avenyn är full av lyxiga märkesbutiker. Gå gatan upp och begapa Bulgaris, Pradas, Louis Vuittons och Guccis skyltfönster, för så mycket mer än fönstershopping blir det inte för oss vanliga dödliga i de här kvarteren. Här finns också klassiska Tiffanys och så förstås flaggskeppet, varuhuset Saks Fifth Avenue med alla designers samlade på ett ställe.

Kring Times Square en bit söderut är det möjligen mindre dyrt, men i stället mest jättelikt och överväldigande. Enorma sportaffärer och ett Toys’r’us som är så stort att det rymmer ett pariserhjul är bara ett par exempel.

I Soho är stämningen annorlunda. Här finns de stora kedjorna, men även en mängd småbutiker och second hand-affärer där vad som helst kan dyka upp i sortimentet.

– Jag struntar i alla affärer som har mer än en butik. Mina kläder ska vara unika, och då är Sohos second hand-ställen det bästa som finns, säger Marcus Sollen, som har en egen prylbytik på Spring Street.

Andra menar att Greenwich Village har New Yorks roligaste shopping, medan Canal Street och Chinatown är två paradis för lågprisjägare.

Och om tiden är extremt begränsad och du måste välja ett enda ställe? Ja, då måste det förstås bli Macy’s. Det du inte hittar på någon av de tio våningarna i världens största varuhus – det är förmodligen inte värt att köpa. Bästa av allt är The Cellar, gourmetavdelningen med delikatesser, köksprylar och lyxiga färdiglagade rätter.

29 sköna shoppingtips i New York

Sara Berggren

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | New York

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | New York