Lavande historia i Pompeji

Resa | Italien

Arkeologen tipsar: Det här ska du inte missa

I 1700 år låg Pompeji bevarad precis som när staden dränktes i vulkanaska år 79.
I 1700 år låg Pompeji bevarad precis som när staden dränktes i vulkanaska år 79.

Det tog 1?700 år innan häpna arkeologer började gräva ut stadens sista ögonblick – sekunderna då vulkanen fyllde Pompejis bostäder, bordeller, badhus och bagerier med aska.

Monica Nilsson har varje sommar i sex år jobbat med att gräva ut det romerska vardagslivet i ruinerna. Känslan av antiken är närvarande på ett sätt som inte går att uppleva någon annanstans.

–?Särskilt om man väljer att komma hit en tidig morgon eller väntar till sena eftermiddagen då det inte är lika mycket folk. Då är det lätt att i sin fantasi se och höra antikens människor på gatorna, säger Monica Nilsson.

Vill gräva i kullarna

Och ännu är inte allt utgrävt. Hennes dröm är att få vara med och sätta spaden i Pompejis hemliga kullar – kvarter av staden som i mer än 2?000 år legat begravda under tjocka lager pimpsten och aska.

–?Då skulle vi till exempel kunna ta reda på om det var skillnad på maten folk åt på tavernorna och i hemmen, berättar Monica Nilsson entusiastiskt.

Problemet är förstås pengar. 2006 var sista året som en större grupp svenska arkeologer kunde arbeta i Pompeji. Det hjälper inte att Monica förra året gjorde ett sensationellt fynd som nu gör att guideböckerna om Pompeji måste skrivas om.

–?I en gammal brunn hittade vi keramikskärvor från bronsåldern. Hittills hade man antagit att staden, när den gick under år 79, inte var särskilt gammal. Nu hade vi plötsligt bevis för att Pompeji redan då hade en kanske tvåtusenårig historia.

Monica Nilssons tre bästa tips

Guide/Pompeji

Mats Carlsson Lénart (resa@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Italien

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Italien