Här hittar du sommarens bästa skidåkning

Publicerad:

Resa | Skidresor

Drömmer du om snö och backar när sommarsemestern hägrar?
Trots att skidsäsongen är över går det fortfarande att hitta platser med bra glid i backen.
Extremskidåkaren Evelina Nilsson tipsar om sina 5 bästa platser för sommaråk.

Extremskidåkaren Evelina Nilsson tipsar om skidåkning på vintern.
Foto: Mark Watson
Extremskidåkaren Evelina Nilsson tipsar om skidåkning på vintern.

Evelina Nilsson från Luleå är extremskidåkare och har tävlat i världstouren i friåkning. För henne tar säsongen inte slut i april när de flesta skidorter avslutar sin säsong.

– För mig är sommarskidåkning en förlängning på vårskidåkningen. Jag älskar när solen tittar fram på våren och med sin värme transformerar den kalla snön till slask. Att få kombinera sommaren med vintern är oslagbart. Helt enkelt en gåva till mänskligheten, säger Evelina till Aftonbladet.

Hon har flera ställen som hon gärna återkommer till under sommarhalvåret. Här är hennes topp 5 bästa åk på sommaren.

 • Riksgränsen
  Evelina växte upp Norrbotten och därför är Riksgränsen fortfarande en av hennes favoritskidorter.
  – Det var det första ställe där jag åkte skidor på sommaren. Det var midsommar jag kommer ihåg att det var det enda jag ville göra fortsättningsvis.
  Hon älskar Sommarstigens lekfulla dans och en hike upp på Nordalsfjäll. Hon beskriver ljuset på toppen under sommaren som ”never ending”.
  – Man kan åka när som helst på dygnet och det gör denna tid på året magisk. Jag gillar att ta med min egna matsäck och sätta mig någonstans i solen och njuta.

 • Stryn, Norge
  Ett annat smultronställe är Stryn i Norge, dit åkte Evelina och hennes familj första gången en midsommar.
  – Jag såg väldigt mycket fram emot att få uppleva en ny plats. Det är otroligt
  vackert i Stryn, massor med vackra vattenfall och fin utsikt uppe på skidområdet när man har bra sikt. Vägen till Stryn, Trollstigen, är en av de vackraste jag åkt.
  De senaste gångerna som Evelina har varit tillbaka i Stryn har hon bott nere i byn och badat i det kalla vattnet, grillat, kollat vattenfall och åkt skidor.
  – Det finns olika turer man kan göra i Stryn som är lite utanför liftarna. Jag har fått äran att följa med Alpingaraget och de har visat mig dessa turer med helt ”amazing” snö och roliga åk. I Stryn kan man åka skidor på dagen för att sedan komma ner och skejta eller spela fotboll eller bara hänga och samtidigt njuta av sommaren, säger Evelina.

Foto: Mark Watson
Extremskidåkaren Evelina Nilsson tipsar om skidåkning på vintern.
 • Schweiz Zermatt
  Under Evelinas år som puckelpiståkare åkte hon alltid till Zermatt i september.
  – Zermatt är ett otroligt vackert ställe, byn är helt fri från bensindrivna bilar och det ger ett härligt lugn. Det finns bara små elbilar och hästar. Det coola med denna plats är att åka upp på glaciären och få åka kall snö för att sedan komma ner till byn och spela tennis i linne och shorts. Man kan gå på fina hiker och uppe på berget hade vi alltid vid denna tid massa roliga hopp, en puckelpist och en fin vanlig pist, berättar Evelina som älskar de enastående vyerna.
  Hon tipsar gärna om Zermatts stora utbud av god ost och choklad.
  – Här finns ju även det berömda berget Matterhorn som många kanske känner till som Tobleroneberget.

 • Cardrona, Nya Zeeland
  I höstas besökte Evelina Nya Zeeland för första gången. Hon var där i oktober vilket är deras vår. De öppnar i juli och stänger när snön har smält.
  – Jag var först på norra ön och där finns vulkanskidåkning, men det jag vill berätta om är södra ön och Cardrona, som ligger utanför Wanaka. Cardrona är väl kanske mest känt för sin park och sin super pipe. Många landslag åker
  hit för sommarträning. Nya Zeeland är en av de vackraste platser jag vart på i mitt liv. Människorna är så himla öppna, varma och gästvänliga. Åkningen i Cardrona är riktigt kul, väldigt lekfullt och bra park.
  Evelina berättar att pipen är av världsklass och har väldigt kort omloppstid vilket betyder att man hinner med många åk på kort tid.
  Om man vill vila en dag från skidåkning så finns det massor av andra aktiviteter att testa på. Allt från att vandra i det vackra landskapet, bada, cykla, skejta eller bara strosa runt i stan som är full av bra restauranger och caféer.
  – Jag hade känslan av att jag aldrig ville blunda för då skulle jag kanske missa något vackert.

 • Åre
  Om vintersäsong är riktigt bra med massor av snö är det möjligt att åka skidor i Åre på sommaren. Då krävs det att man tar sig längre upp på berget och åket blir kanske inte lika långt, men Evelina menar att känslan av att glida ner för backarna i Åre är oslagbar.
  – Att lämna byn och vandra upp på berget helt ensam för att få åka några fina svängar och blicka ut över sjön och det gröna – det är magi. Vart man kan åka beror lite grann på var snön ligger kvar. Jag hoppas på att det kanske kommer gå att göra detta i sommar, men vi får se vad vädret tillåter oss att göra. Det skulle vara en fin dröm. Tänk er att sedan komma ner i byn, hoppa in i Åresjön och sen gå och äta på en av Åres underbara restauranger! Ganska magiskt!

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA