Han har testat 5 000 hotell – för din skull

Publicerad:
Uppdaterad:
Som produktchef för Ving Norden har Patrik Marklund omkring 100 resdagar i utlandet per år där han inspekterat över 5 000 hotell i över 80 länder. Nordiskt rekord?
Foto: MARCUS SVENSSON (Obs! Jordgloben är ett montage)
Som produktchef för Ving Norden har Patrik Marklund omkring 100 resdagar i utlandet per år där han inspekterat över 5 000 hotell i över 80 länder. Nordiskt rekord?

Arbetsplats: Världen. Uppgift: Söka nya, spännande resmål – och kontrollera säkerheten.

– Våra resenärer ska känna sig trygga. Vi har ­oerhört höga krav på hotell och säkerhet, säger Patrik Marklund, 49, som har inspekterat över 5000 hotell, besökt över 80 länder och har omkring 100 resdagar i utlandet om året.

Och han är lika ressugen varje gång.

Antagligen ligger resandet i ­blodet. Morbror Berndt kuskade jorden runt som ingenjör och byggde ­vägar och dammar.

– Han kom alltid hem med spännande pilbågar, spjut och ­annat exotiskt. Jag blev fascinerad och som ­elvaåring tog han mig till London. Då var jag såld, säger ­Patrik.

På den vägen är det. Först Vings butik i Skellefteå, sedan guide i Alperna, Vings ­butik i Sundsvall och därefter huvud­kontoret i Stockholm senaste 21 åren. Nu jobbar Patrik som produktchef för Ving Norden.

Men på kontoret är han inte ofta. Karln kuskar världen runt för att ständiga hitta nya pärlor.

Kollar det mesta

– Barnen har blivit en aning trötta på att resa, ­faktiskt. Som när jag frågade äldsta sonen, Simon, om han ville följa med till New York. Hans svar: ”Nää, Nisse har varit där, det var inget bra”.

– Nisse är bästa kompisen…

Patrik njuter däremot av varje resdag. Med en professors ­noggrannhet inspekterar han ­hotellrum – åtskilliga månader innan de (kanske) ska ­presenteras i kataloger eller på nätet.

Här är några av hans detektivarbeten på plats:

Hotellets trädgård. ”Säger mycket om hotellets skötsel.”

Personalomsättningen. ”Om personalen vill vara kvar brukar det innebära ordning och reda.”

Utrymningsvägar. ”När hotellen är över två våningar.”

Balkongräckens höjd. ”Livsfarligt om ­räckena inte är minst 110 cm, så att de inte går att klättra över.”

Kundkommentarer. ”Läser minst 100 varje vecka. Vad våra kunder tycker är helt avgörande. Många kloka synpunkter får vi där.

Pistolhotad i Venezuela

Sämsta tänkbara reklam för ­reseföretagen är när kunder råkar illa ut eller klagar. Sånt sprider sig snabbt – inte minst i media.

Har du själv råkat illa ut eller klagat på ­hotellet?

– Om något inte är till belåtenhet så säger jag till, det ska också våra resenärer göra. Illa ute? Ja, fick jag en revolver mot skallen i Caracas, Venezuela. De snodde klockan. Annars har jag klarat mig bra.

Hur ofta klagar resenärer?

– Sällan, om man tittar på antalet gäster. Men vi tar alla klagomål på allvar. Vi ska vara bäst i klassen.

Han kuskar ofta omkring ensam.

– På resorna träffar jag nästan alltid vår egen ­personal eller nya eller befintliga samarbetspartners. Jag känner mig aldrig ensam. Dessutom har jag ­alltid löparskorna med mig …

Men mat är, också, livet för Patrik.

– Har haft förmånen att få prova massvis av Guide Michelin-krogar. De håller alla klass, men det är från helt andra ställen jag har bästa matminnena. Ofta mycket enkla ställen som specialiserar sig på en eller två rätter. Som Jerk Chicken på Scotchies på ­Jamaica, Bake’n’shark i Maracas Bay på Trinidad och Mahi Mahi på Zeerovers, Aruba. Simpla ­ställen som specialiserat sig på en rätt och gör den till ­fulländning.

5 snabba frågor till Patrik

Hur bor du själv under jobbresorna – lyx eller stampat jordgolv?

– Mitt emellan. Hyfsat, men utan lyx. Viktigast är att slippa frysa. Och undvika gata med genomfartstrafik utanför fönstret …

Viktigast när du väljer hotellrum?

– Rent. Och en säng som liknar en säng.

Värsta hotell­rummet?

– Kap Verde för tio-tolv år sedan. Råbetong, gammeldags rör i vägg. Usel dusch, vatten rann in i rummet …

Krångligaste resor?

– Försöker ­undvika. Men öarna i grekiska övärlden i slutet av säsongen. Då vet man aldrig när båtarna går – och om de går?

Längtar tillbaka till?

– Kryssning på ­Nilen. Kav lugnt, ­tropisk värme. ­Dessutom mycket att se och göra och ett landskap som ständigt förändras. Kanon!

Till sist: vart går drömresan?

– Eftersom jag är svag för ­gammal soulmusik från sydstaterna går min drömresa i bil genom sydstaterna. Från Charleston vid Atlantkusten vidare till Savannah, Atlanta, Muscle Shoals, Nashville, Memphis och New Orleans. Blir förhoppningsvis ­genomförd inom en inte allt för lång framtid.

Bo Fuhrman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN