Här är sevärdheterna som ger dig kalla kårar

Publicerad:
Uppdaterad:

Kina

Så utmanar Kina turisternas höjdskräck

1 av 3

Kina är mer än storstäder, god mat och shopping. 
Ge dig ut i landets vackra natur – och upplev några av de mest skräckinjagande sevärdheterna.
Gunga 300 ovanför marken, gå på världens längsta glasbro, eller klamra dig fast längs ”dödens stig”. 

Videon från en en bro i centrala Kina har blivit viral. Den gungande mannen skriker i skräckblandad förtjusning – och inte undra på. Det är över 300 meter ned till ravinens botten. Klippet är inspelat i Wansheng Heishan Valley Tourism Area, och här finns mer att uppleva. Heishan-dalen sträcker sig 13 kilometer, omgiven av bergstoppar på 1 200 meter med frodiga skogar och vattenfall.
Närmaste storstad är Chongging. I utkanten hittar du den gamla stadskärnan med en klassisk kinesisk charm, historiska byggnader och traditionella restauranger. Stan är även en bra utgångspunkt för en utflykt till klippristningarna i Dazu. Av de 50 000 figurerna är de äldsta 3 000 år gamla.

Dödens stig

I Shaanxi-provinsen i norra Kina ligger berget Huashan. Det har betraktats som heligt ände sedan före Kristi födelse. Området har många byggnader av religiös betydelse, bland annat ligger ett tehus på bergets södra topp. Klättringen till 2 160 meters höjd är något av det mest skrämmande man kan utsätta sig för. Medan El Camino del Ray i Spanien har uppgraderats tycks Kinas ”trail of death” ha kvar sin rustika charm från förr. Inhuggna avsatser som knappt rymmer en sko varvas med plattformar bestående av tre väderbitna plankor. Om du tappar taget om repet så har du god tid på dig att låta livet passera i revy.

Världens längsta glasbro

Zhangjiajie i Hunan-regionen sägs ha inspirerat James Cameron när han skapade den grönskande fantasiplaneten i filmen Avatar. Under sommarens invigdes områdets nya attraktion. Världens längsta glasbro är över 400 meter lång, med mer än 300 meter ner till marken. Bron sägs klara vikten av 800 människor, men det är svårt att motarbeta sina instinkter. Om upplevelsen inte känns obehaglig nog så kommer man inom kort kunna bungy-hoppa från bron.

Med en kilometer till marken

Slutligen kommer ännu en glaskonstruktion. Det 1 430 meter höga berget Tynamen ligger i Hunan-provinsens Zhangjiajie National Forest Park. ”Glass Trail of Faith” slingar sig runt den lodräta bergssidan, och många turister klarar inte av att se dalgången 1 200 meter under fötterna. Faktum är att man har problem med att få tag på städpersonal för att hålla efter plattformen. Lösningen har varit att gett turisterna skoöverdrag så att de kan polera glaset medan de njuter av utsikten.     

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA