Jorden runt för 12 000 kronor

avMaria Sjöström

På bara 19 dagar med lågprisflyg

Kan man ta sig ett varv runt jordklotet med lågprisflyg?

Göran Ingman ska i alla fall göra ett försök.

Om tre veckor har vi svaret.

Foto: Cecilia Österlund
Göran Ingman, på en av sina resor.

Tänk dig att få möjligheten att resa jorden runt och för en bra penning dessutom.

Moskva, Bangkok, Goa, Sydney, Nya Zeeland, Hawaii, Mexico, Kalifornien, New York. Visst låter det som en dröm?

Göran Ingman, chefredaktör på resesajten Bortabra.se har beslutat sig för att göra sin egen jordenruntresa på 19 dagar med lågprisflyg som enda transportmedel.

Göran, varför beslutade du dig för att genomföra det här?

– Jag fick frågan på en fest för några veckor sen, om det går att flyga jorden runt med lågprisflyg. Spontant svarade jag nej. Men efter en del efterforskning beslöt jag mig för att göra ett försök, säger han.

Nu på fredag bär det av med avresa från Arlanda. På mindre än tre veckor kommer Göran att besöka elva olika platser i åtta länder. Några specifika detaljer kring rutten och sina planerade stopp vill han inte avslöja i dagsläget, men den som är nyfiken kan följa Görans resa på hans reseblogg. Klart är dock att resmålen är sådana som "jordenruntresenärer" vanligtvis brukar ha med i sina resplaner.

Osäker framtid

Så här mitt i den rådande finanskrisen är resans utgång inte helt självklar. Ett av problemen Göran skulle kunna stöta på är att något av lågprisbolagen går i konkurs, precis som danska Sterling och italienska Alitalia gjort tidigare i höst.

– Hela flygbranschen är rätt skakig just nu, men det gör ju det hela mer spännande. Det är en del av utmaningen att se om det är möjligt att genomföra en resa på det här sättet.

Vad ser du mest fram emot med resan?

– Jag tycker om att resa, det är därför jag gör det här. Sen ska det bli häftigt att uppleva en del platser jag aldrig varit på tidigare.

Stor prisskillnad

I Sverige är det endast ett fåtal researrangörer som erbjuder jordenruntbiljetter och det är inte helt enkelt att få tag på en prisvärd resa med de traditionella flygbolagen.

Hur mycket kan man spara genom att välja enbart lågprisbolag?

– Min jordenruntbiljett kostar 12 000 kronor. Det är svårt att göra en exakt prisjämförelse, men för en liknande resa med andra bolag får du betala mellan 5 000-6 000 kronor mer.

Många kanske ifrågasätter ditt beslut att resa jorden runt ur miljöaspekt. Hur ser du på det?

– Hela resan är självfallet klimatkompenserad. Dessutom är lågprisflyg det mest miljövänliga alternativet för den som vill flyga jorden runt, eftersom flygplanen är nyare, bränsleeffektivare och ofta välfyllda.

Vad är det värsta som kan inträffa?

– Det värsta som kan hända är om min bärbara dator går sönder på något sätt. Då måste jag köpa en ny för att kunna uppdatera resebloggen. Men annars skulle det väl vara om någon linje läggs ner helt så att jag blir tvungen att göra en ny resplan.

Hur stora marginaler har du?

– På de flesta stoppen har jag bra tidsmarginaler, men på vissa ställen är det desto tajtare. Men jag har goda förhoppningar om att det ska gå bra. Jag har lovat min flickvän att vara hemma till jul om jag så blir tvungen att hyra en bil och köra den sista biten.

Följ Görans resa här!