Här äter fiskarna dig

avAgneta Elmegård

Ombytta roller på Tokyos lyxspa

1 av 4
Aftonbladets reporter Agneta Elmegård sänker långsamt ner händerna i vattnet för att inte chocka fiskarna. Sedan börjar de putsa hennes hud mjuk och len.

Fiskyngel, aromaterapi, färgglada badrockar – och fiskar som mumsar på dina fötter.

Att gå på lyxspa i Tokyo är en upplevelse utöver det vanliga. Aftonbladet Resas reporter lät fötterna sjunka ner i spat hos Dr Fish.

Glöm Dr Phil, den amerikanske psykologgurun som gör underverk med amerikanska medelklasspar.

I Tokyo jobbar Dr Fish. Närmare bestämt på Tokyos offentliga lyxspa, Oedo Onsen Monogatari som ligger i Odaiba, den nya hippa futuristiska stadsdelen. I varma akvarier bor de, tusentals små fiskar som gör huden ren genom att käka upp besökarnas döda hudceller.

Mina förväntningar är stora. Jag har åkt hit på en monorailbana högt uppe bland skyskraporna för att komma till badhuset som är byggt i gammaldags samurajstil från Edoperioden.

”Ta av er skorna!” står det på en stor skylt i entrén. ”Inga tatueringar” står det på en annan. Det är viktigt med etiketten i japanska badhus. Skorna låser du in i ett skoskåp innan du checkar in på upplevelsebadhuset. Du får en plastrem runt handleden och en nyckel i handen innan du får välja din egen färgglada Yukata, din badhuskimono.

Enormt utbud

När jag tagit på mig badtofflorna, dragit åt obin och går under skynket in i badhuset, öppnar sig en helt ny värld. Det luktar hav, det porlar från högtalare och japansk musik i dova toner får mig att förstå att det här är något alldeles extra. Här går alla omkring i badtofflor, unga förälskade par som killgäng i samurajkimonos. Utbudet är enormt. Aromaterapi­behandlingar, zonterpi, Dr Fish och fotmassage blandas med sushiätande.

Och här är de, alla tjänstgörande omtalade små fiskar. Dr Fish, omsorgsfullt täckta av ett skynke i ett ljummet akvarium. Jag visar upp mitt plastarmband och Fumihiko Nakamura scannar av mitt nummer med en maskin. Betalar gör du när du checkar ut och lämnar tillbaka kimonon, allt finns lagrat i chippet runt handleden.

– På morgonen är fiskarna väldigt hungriga. Nu har de ätit hela dagen så de är lite slöa, ursäktar sig Takedo Moreno, som jobbar som fiskskötare på Oedo Onsen i Tokyo.

Kan behandla psoriasis

Fiskarten heter Garra Rufa, och är en källfisk. Drottning Cleopatra av Egypten höll sig med de här småfiskarna redan år 300 f Kr. I västvärlden används fisken för att behandla psoriasis.

Fumihiko Nakamura ber mig sänka ner händerna sakta så att jag inte chockar de små fiskarna. Genast börjar de nypa mig med sina millimeterstora munnar. Alla samtidigt. Det känns som elektricitet i armarna, helt klart en surrealistisk upplevelse. Det liknar inget annat jag gjort tidigare.

Efter tio minuter är mina händer mjuka och lena.

Köldkänsliga

Fotbehandlingen sker utomhus. Här tjänstgör de små fiskarna i en öppen bassäng omgärdad av värmeisolerande skynken. Fiskarna får absolut inte frysa.

– De är känsliga för kyla. De måste ha 37-gradigt vatten, säger killen som drar scannern över min plastrem igen.

Jag får en tickande klocka, ett äggur med mig i handen. Alla i rummet stirrar andäktigt ner på sina fötter för en stunds fotterapi av Dr Fish.

Det kittlar, och efteråt tassar jag förnöjt in i utomhuskällan som är byggd i en bambuskog. Där avslutar jag besöket i en stor vattenfylld trätunna med blicken ut i universum. Hit vill jag igen.

Här finns spat

Var: Oedo Onsen Tokyo, Japan.

Öppet: 11.00–20.00 varje dag.

Adress: 2-57 Oume, Eto-ku, Tokyo 135-0064&?+81?(0)3-550?011?26

www.ooedoonsen.jp

Pris: Entré för vuxna cirka 260 kr (barn cirka 130 kr). Sedan tillkommer kostnader för olika behandlingar. En Dr Fish-behandling kostar cirka 90 kr.

Så tar du dig hit: Stig på monorailen på stationen Shinagawa Seaside (Yurikamome Line) och stig av på Telecom Center-stationen. Sedan är det tre minuters gångväg.

ARTIKELN HANDLAR OM