Berghagen: ”Svenska tjejer går bananas”
Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-01-22
Skådespelerskan och yogainstruktören Malin Berghagen har i långa perioder bott på Mallorca och har med egna ögon sett turismens inverkan på ön.
Hon har blandade känslor inför de enorma massorna som väller in varje år.
– Det gör ganska ont när turister kommer och inte respekterar ön och kulturen, säger hon.
Malin Berghagen, 52, är skriven i Sverige där hon har sin familj och sitt företag. Men samtidigt har hon ena foten på semesterparadiset Mallorca där hon har en hyreslägenhet som hon har bott i under perioder.
Hon arrangerar även yogaresor till ön och har skrivit boken ”Mallorca i mitt hjärta”.
När Aftonbladet når henne på Facetime har hon precis fått in en glutenfri granola på en restaurang i Costa Rica där hon för tillfället är på en yogaretreat.
Själv har hon en tudelad inställning till turister.
”De så kallade turisterna”
– Som boende på Mallorca kan man ibland känna att alla kanske inte behöver komma hit. Vi som bor där brukar skoja om att i april droppar alla ”de där” in. Engelsmän, svenskar, norrmän, tyskar. De så kallade turisterna som invaderar ön i fem månader.
Samtidigt som Malin tycker att turismen delvis är ett störningsmoment så ser hon också dess positiva aspekter.
– Många visar en stor respekt och man vill att de lokala restaurangerna och butikerna ska få den delen av turismen.
”Stöd lokala näringen”
Något som sticker i Malins ögon är turisterna som inte passar på att uppleva den riktiga lokala kulturen.
Hon har också märkt att många turister släpper på de sociala och moraliska bromsarna och skräpar ner och beter sig oförskämt mot lokalbefolkningen.
– Mina spanska väninnor har berättat att de svenska tjejerna går ”bananas”. De tar killarna på rumpan och tar sig friheter med servitörerna och surflärarna.
Hennes egen gissning är att solen och värmen gör människor glada vilket leder till att de beter sig annorlunda än hemma.
”Bra med skatter”
Hon är positiv till flera av de tursitskatter som införts, framförallt ur ett miljöperspektiv.
– Det är bra med miljöskatter och det är bra att begränsa antalet flyg till Mallorca, klimatet är en otroligt stor aspekt av det hela.
Kan du se dig själv som en bidragande faktor till exploateringen och klimatförändringarna?
– Absolut. Det är därför vi pratar mycket om det. Vi har tagit bort två yogaresor vi skulle haft i år på grund av miljön.
”Välj cykel”
Malin nämner flera punkter där hon försöker kompensera för sitt resande.
– Jag har ingen bil. Jag köper 90 procent ekologiskt. Jag storhandlar aldrig. Jag miljökompenserar. Jag är absolut medveten om vad jag gör. Jag flyttar utomlands och stannar istället för att flyga runt en massa.
När det gäller turism och Mallorcas framtid hoppas hon att fler väljer att tänka miljövänligt, genom att exempelvis hyra cykel istället för bil och att gynna de lokala affärerna och restaurangerna.
Aftonbladets reseguider - Ladda hem och ta