Res med världens häftigaste kryssningsfartyg

Det råder kryssningsfeber.
Fler än någonsin bokar semesterresan på fartyg.
Rederierna sjösätter nya och anpassade kryssningsfartyg.
Res miljövänligt, kör gokart, sola nära havet eller ät precis när du vill.

Kryssningar är hetare än någonsin. Bokningarna av kryssningsresor har ökat med ett par hundra procent under årets första försäljningsveckor.

– Vilket bekräftar att kryssningar är hetare än någonsin, säger Lina Eklund, PR-specialist, hos Resia.

Störst i världen

Och som en följd av det expanderande intresset bygger alla stora rederier nya fartyg anpassade för olika smakriktningar.

– Det finns kryssningsfartyg för alla smakriktningar och restyper. Mindre lyxkryssare i Söderhavet, spännande fartyg i Asien eller Medelhavets största fartyg som ger dig några av Europas bästa pärlor, säger Lina Eklund.

Under 2018 sjösätts en rad spektakulära kryssningsfartyg.

• Royal Caribbean sjösätter i april världens största kryssningsfartyg, Symphony of the Seas, i Medelhavet (senare i Karibien).

230 000 bruttoton, med plats för 6 870 gäster (att jämföra med 6 410 på systerfartyget, Harmony of the Seas) och med 75 fler hytter än. Jungfruresan planerad från Barcelona.

Miljövänligt

• Norwegian Cruise Line kommer med Norwegian Bliss. Ett skepp med bland annat en gokart-bana på 19:e våningen och ett rekordstort utbud av restauranger, underhållning och aktiviteter. Ät var du vill och när du vill.

• Seaview, hos MSC Cruises, som sjösätts i juni har man flyttat ner delar av soldäck och pooler till lägre däck för att passagerarna ska få en närmare känsla till havet.

• MS Roald Amundsen heter Hurtigrutens nya expeditionsfartyg som drivs av hybridmotor. Det första av två hybridskepp med modern teknologi som Hurtigruten sjösätter under de kommande åren. Konstruerat inte minst med tanke på att fartyget ska besöka unika och känsliga landområden som Antarktis.

Ännu större 2019

• Listan kan göras längre. Inte mindre än åtta nya och ofta stora kryssningsfartyg kommer i höst finnas i nordamerikanska vatten. Däribland snabbväxande Viking Ocean Cruises som i juni sjösätter sitt femte fartyg, Viking Orion, sedan starten 2015.

• 2019 sjösätter Costa Cruises sitt nya fartyg som då kommer bli störst i världen. Men det är en annan historia.

– I våra butiker märks det att kunderna är mer öppna till kryssningar än de tidigare varit. Att en hel familj kommer till Karibien med allt inkluderat för i stort sett samma pris som en charterresa har börjat gå upp för fler, säger Lina Eklund.

TEST: Cinderella och Gabriella – roligaste lyften bakom BirkaVärldens kryssningar: reseguide med 165 tips
Publisert:

LÄS VIDARE