Kombinera resmål är liksom grejen

RESA

Restrenden framför andra just nu är att kombinera.

”Stad och strand” förstås, men också ”två länder på samma resa”, ”kryssning med badvecka”, ”skidåkning och ­shopping”, ”vandring med gourmetmat” och… ja, ­listan kan göras nästan hur lång som helst.

Svenskarna har tröttnat på solande á la Kanarie­öarna 1973. Vi vill göra fler saker på resan än att smörja in oss med solkräm före och after sun efter.

Vi väljer nästan vad som helst, bara det blir lite ­extra allt på programmet.

Det är väl inte helt fel att påstå att pionjärerna ­bakom den här trenden på något sätt är ö-luffarna. De var rebellerna som ville verka lite modigare, lite alternativa och mycket mindre charter.

Det var också de som alla flockades kring vid fikabordet på jobbet, de hade ju fått uppleva ett riktigt äventyr, till skillnad från oss andra.

Att ö-luffen också kunde vara ­en­formig, det var inget de berättade.

Jag har aldrig hört en ö-luffare i Thailand säga att det två timmar långa puttrandet i longtailbåten ofta slutat med en landstigning på en närmast identisk ö som den han eller hon lämnat. Med samma ­billiga öl, med samma menyer, lika fina men inte bättre stränder och badvatten och lika många likasinnade som hänger i strand­barerna (och som de ­träffade på en annan ö dagen före).

Och det är sällan jag hör från ö-luffare i Grekland att det även på veckans femte ö också bara fanns moussaka, souvlaki och vindolmar i restaurangen. Inte heller att det var lika mycket mygg och lika ansade jättemustacher på gubbarna i hamnen.

Ibland är det som att lägga karbonpapper på öarna i Thailand och Grekland, men det tycks inte luffarna bry sig om. Det är känslan av att komma till något nytt som driver dem. Här är det verkligen resan som är målet och den som en gång fastnat i luffandets lilla värld är fångad för evigt.

Så charterbranschens nya kombinerade grepp ”dubbelt så mycket är dubbelt så kul” är långt ifrån en chansning.

Att chartern i många fall blandat sina kort i Karibien gör inte satsningen mindre trevlig. Där erbjuds något helt annat i fråga om kontraster än i Thailand och Grekland.

29 öar, 13 självständiga stater, en handfull ­olika språk, många gånger fler olika mat­kulturer och traditioner.

I nya numret av tidningen Resa landar vi på Kuba och får uppleva både stad (Havanna) och strand (Vings ö-nyhet Cayo ­Largo).

Och i Thailand prickar vi in några prima utflykter från Krabi och hinner med en ­matig sväng till Bangkok också.

Kombinera är liksom grejen.

Stures topp 3

Buenos Aires och Montevideo

Gammal dröm. Två måstestäder bara ett par timmars båtfärd från varandra.

Singapore och ­Tioman Islands

Se där ytterligare två svarta ­fläckar på kartan. Flyg på 20 minuter från Singapore till Robinson­öarna i ­Malaysia. Eller med snabbfärja – om du gillar hög sjö.

Kombinationsresan from hell

Solresors mest ambitiösa hittills är kombinationen Dubai med safari i Zimbabwe, Zambia och Botswana. Jag blev mörkrädd när jag läste programmet. Den som kom på detta måste ha tittat på en väldigt liten världskarta.

Sture Bjarnelind, redaktör Aftonbladet Resa