Så hindrar du vägglusen från att följa med hem

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Det räcker att resväskan ligger på golvet för att lusen ska krypa in.
Foto: Thinkstock
Det räcker att resväskan ligger på golvet för att lusen ska krypa in.

Vägglusen är tillbaks.

Och oroväckande frekvent i Sverige.

En ny riskfaktor vid utomlandsresan.

Men det går att stoppa objudna fripassagerare.

Vägglusen ansågs i stort sett utrotad i västvärlden. Men för några år sedan dök upp igen. Följde helt enkelt med hem i bagaget efter utlandsresan. Och antalet saneringar av vägglöss i Sverige har ökat markant. Men vi känner knappt igen vägglusen.

Spillning och blod

– Det räcker att du lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige. Många vet inte hur en vägglus ser ut eller vad man ska leta efter, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Kännetecken på att det finns vägglöss är svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus.

– Människor drabbas väldigt olika av bett. Vissa får stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Ingenting tyder på att lusen överför sjukdomar, säger Susanne Fagerberg.

Tuff sanering

Har du väl fått in vägglös är det svårt att bli av med dem. Men det går.

– Kemisk bekämpning är vanligaste metoden, säger Susanne Fagerberg. Alternativa metoder är värme- eller frysbehandling och giftfria preparat. Det kan ta alltifrån några dagar upp till månader beroende på scenario och skada.

LÄS VIDARE

Publicerad: