Vulkaner och gatufester på S:t Lucia

Foto: AP
PÅ S:T LUCIA finns en vulkan där man kan stå vid sidan av kratern och se ner i det kokande innandömet. Topparna på bilden är ”pitons” käglor efter avsomnade vulkaner.
RESA

Krydda semestern med vulkanisk hetta.

På karibiska paradisön S:t Lucia kan du titta ned i världens enda ”drive in”-vulkan, vandra i månskenet eller ta ett dopp i regnskogens vattenfall.

Foto: AP
VATTENTAXI i Karibien, kan det bli skönare?

 F ör den som drömmer om sol, bad och fantastiska stränder blandat med lite äventyr är den lilla karibiska ön S:t Lucia ett perfekt resmål. En semester på S:t Lucia kan nämligen innehålla mycket mer än bara sol och bad, vandringar i regnskogen, golf, ridturer i vattenbrynet och dykning är bara några exempel på alla de aktiviteter som ön har att erbjuda.

Turismen är en ständigt växande inkomstkälla för ön. Många av de stora hotellen är belägna efter kusten norr om huvudstaden Castries, och det är där som det största utbudet av aktiviteter och restauranger finns. Många stora hotell är så kallade ”all inclusive” hotell, vilket innebär att all mat och alla aktiviteter är inkluderade i hotellpriset. Det är ett populärt alternativ, men det har sina nackdelar eftersom man missar mycket av vad ön har att erbjuda i övrigt.

När det gäller turistattraktioner är ön mest känd för vulkanen Sulphur springs som ligger strax utanför den lilla staden Soufriere. Den är ansedd som världens enda ”drive in”-vulkan, eftersom man kan stå och titta ned i kratern och se det kokande innandömet.

S:t Lucias historia är kantad av krig och maktkamper om rätten till ön. Historikerna tvistar om vem som egentligen upptäckte ön. Generationer av S:t Luciabor har växt upp med tron att det var Columbus, 1502, men på senare tid har man funnit att det kan ha varit Juan de la Costa som upptäckte ön 1499 eller 1504. Fram till 1600-talet beboddes ön av två olika indianstammar.

Den ena stammen, arawakindianerna, var mycket fredliga och de var de första människorna som bosatte sig på ön. De drevs bort eller dödades av en annan, mer våldsbenägen stam, karibindianerna. Engelsmännen gjorde försök att kolonisera ön ett flertal gånger, men de fick möta starkt motstånd av karibindianerna. De som slutligen koloniserade ön var fransmännen. Engelsmännen gav dock inte upp kampen om ön. Fram till början på 1800-talet bollandes ön mellan Frankrike och England hela 14 gånger. 1814 fick engelsmännen slutligen kontrollen över ön. De behöll den fram till 1979, då S:t Lucia utnämndes till en självständig stat.

Trots att engelsmännen har haft kontroll över ön under många år, finns det mycket som påminner om fransmännens närvaro. Städernas och byarnas namn, gatunamn och det lokala språket patois härstammar till exempel från franskan.

Det officiella språket i landet är engelska och alla förstår engelska, men med varandra talar de helst patois, speciellt i närvaron av en turist.

Snabbguide till S:t Lucia

Sofia Andersson ([email protected])[email protected]