Nu är det julmarknad igen

Foto: Peter Knopp
GAMLA STANS JULMARKNAD i Stockholm var en gång den viktigaste av alla marknader. Redan på 1700-talet annonserade julförsäljarna om att det var här deras saker fanns.
RESA

Hantverk, godis och julmat.

Doft av glögg, granbarr och brinnande marschaller.

I dag är julmarknader populärare än någonsin.

 Till skillnad från de andra marknadsdagarna var julmarknaden inte en lagstadgad marknad inskriven i almanackan, utan smög sig likt en oäkting in i det traditionella julfirandet och blev startskottet till julens kommersialisering.

Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm var på sin tid den största och viktigaste av dem alla. Redan på 1700-talet annonserade julmarknadens försäljare i tidningar om att det var just här man kunde hitta deras saker.

Från medeltiden och fram till mitten av 1800-talet var marknader de tillfällen då bönder och borgare hade möjlighet att bedriva handel med varandra och fick tillfälle att handla det den egna gården inte själv fick eller kunde producera.

En julmarknad, eller Tomasmässemarknaden som det förr hette, kunde kulminera på lite olika dagar från och med Lucia, men Tomasdagen den 21 december var den allra vanligaste. Då var marknadsstånden bemannade av hantverkare, handelsmän samt av det kringflackande marknadsfolket, som sålde sådant som kunde passa som julklappar åt barn och vuxna, särskilt bland fattigt folk. Marknaderna fyllde en viktig funktion ända fram till mitten av 1800-talet då handeln alltmer flyttade in i butiker.

I dag upprätthålls traditionen främst av skolor, idrottsföreningar och organisationer och är populärare än någonsin.

Hemlagad kola, nötter i strut, rökt viltkött, brännvinsost, tunnbröd, silversmycken, textilslöjd och träslöjd är bara några av sakerna man kan hitta på dagens julmarknader. Det finns mycket att titta på och ofta kan man bli mätt bara genom att gå runt och provsmaka.

Chansen är dessutom stor att man hittar saker man sällan, eller aldrig, hittar någon annanstans. Såsom till exempel marsipangrisar från det anrika, numera nedlagda, Göteborgskonditoriet Bräutigams konditori, vildsvinskebab, piroger med älgkött och kantareller, senap med smak av chili eller punch, honung med smak av mintchoklad eller citron och så vidare.

Källa:

Den svenska julboken av Jan-Öjvind Swahn.

Massor av julmarknader

Isabelle Hedander