Fjällens största nyheter mest för små åkare

RESA

De svenska fjällanläggningarna satsar stort på barnfamiljer i vinter.

Barnpucklar, äventyrsland, djurhållning, nya knappliftar och familjeskidskola är några av nyheterna.

Crossover-åkarna kan också se fram emot flera nya hopp, pipes och velodromer - när snön kommer.

Barnfamiljer som vill till fjälls i vinter kan se fram emot många nyheter. Här är ett vinterdagis i Åre från tidigare säsong.

Förra säsongen gick det bra för de svenska fjällanläggningarna.

Då omsatte liftkortskassorna totalt 620 mkr, vilket är nytt rekord och en ökning från säsongen 98/99 med 35 mkr.

De fem största liftföretagen är Åreliftarna med en omsättning på 124, 8 mkr, Lindvallen med 88,6 mkr, Tandådalen/Hundfjället med 83,1 mkr, Idre Fjäll med 40,4 mkr samt Vemdalen med 34.4 mkr.

Av dessa ägs alla utom Idre Fjäll av börsnoterade Sälenstjärnan, som alltså har över hälften av den svenska marknaden och som även börjat växa utomlands i och med förvärvet av norska Hemsedal.

Nu startar den nya säsongen. Om efterfrågan på resor till de svenska fjällen följer trenden på efterfrågan till Alperna blir det rusning så fort minusgraderna och snön kommer på riktigt.

Här presenterar aftonbladet.se nyheterna från de största aktörerna i branschen.

Åre

Åre fortsätter charmoffensiven mot barnfamiljerna. Barnområdet i Björnen växer med ny skogsbacke och Fun Park med hopp, velodromer och pucklar i barnstorlekar. Ny är också Gruvbyn, som även ska vara öppen kvällstid.

I Tegefjäll är tonåringarna målgruppen. De får nytt offpistområde och en Fun Park med hopp, pipes och velodromer för både skid- och brädåkare.

Åres liftkort gäller inte längre i Edsåsdalen. Där har liftarna sålts till lokala entrepenörer.

Sälen

Nordens största barnområde, i Lindvallen i Sälen, får ytterligare en knapplift. Därmed har området 14 gröna pister som knyts ihop via 13 lätthanterliga knappliftar. Lindvallen utvecklar också barnens Snögubbeborg med nya figurer.

I Högfjällsområdet, sammankopplat med Lindvallen, bygger man äventyrsbacke samt öppnar ett opistat friåkningsområde.

Hundfjällets stora barn- och familjesuccé heter Trollskogen och är full av träfigurer som pratar, sjunger och spelar. I vinter får Trollskogen en rad nya invånare. Nytt är även Trollens Smedja och Trollskolan.

Tandådalen, som delar liftsystem med Hundfjället, är den Sälen-anläggning man väljer ge en tuffare tonårsimage. Crossover är trenden som gäller; alltså att åka allt, skidor, bräda, blades, telemark, och att göra det överallt.

Därför öppnar man i vinter halfpipen även för skidåkare, därför finns nu ett Crossland med med hopp, velodromer och andra attraktioner och därför bygger man ut det opistade friåkningsområdet på Hundfjällskammen.

Idre Fjäll

Alla slåss om barnfamiljernas semesterkassor och Idre Fjäll har alltid legat långt framme i den kampen.

Årets stora barnnyhet heter Askeland och där bor renen Aske tillsammans med kompisarna Familjen Älg och Jätten. Dit flyttas bob- och rodelbanan och där finns Askestigen, en skogsbana med värmestuga och lappkåta.

För familjer öppnar Idre Fjäll möjligheten att ta skidlektioner tillsammans, oavsett åldrar och tidigare färdigheter och man bygger ett helt nytt skidskoleområde.

Vemdalen

Vemdalen är numer tre skidområden med samma ägare och gemensamt liftkort: Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna.

Den stora nyheten är att Björnrike får en helt ny Fun Park med pipe, tiotalet hopp och en hel del annat för alla typer av åkare. Återigen är det crossover-trenden som gäller.

På Vemdalsskalet bygger man ett stall med livs levande djur som barnen ska få vara med och sköta. Vidare blir Vemdalsskalets snowboardland dubbelt så långt som tidigare och i Klövsjö har man ytterligare vässat en av sina populäraste pister.

Funäsdalsfjällen

Funäsdalsfjällen, Tänndalen och Ramundberget, presenterar en nyhet som kan avnjutas framför datorn där hemma. Utöver de vanliga pistkartorna på deras hemsida finns även en interaktiv version, där man kan åka runt i pisterna tillsammans med personlig guide.

Vid Hamra i Tänndalen investerar man i en ny fyrstolslift. Under liften byggs en Fun Park och intill en svart pist i en naturlig ravin.

Ramundberget plöjer ned 30 mkr i 150 nya lägenheter i anslutning till liftar och pister. Vidare har man två nya pistmaskiner, varav en har specialutrustning för att bygga hopp. Barnområdet LillRamis växer med ett äventyrsland där barnen får träffa fjällens djur.

Ett unikt projekt finns i Funäsdalen för att lösa de ständiga konflikterna mellan skoteråkare och skidåkare. Vidare vill man skydda djurlivet och känsliga naturområden från motordriven turism.

Lösningen är 40 mil separata skoterleder samt skoterförbud i stora områden. Sju terminaler ska byggas längs lederna, som man säger ska bli Europas bästa och ”skoterkort” krävs för att få utnyttja dem.

Kolla läget i fjällen här:

Per Bäckman (resor@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM