Därför envisas vi med Greklandssemester

Nätfrågan lockade tusentals att säga sin mening om favoritresan

RESA

Över 16 000 svarade på nätfrågan om var de helst vill tillbringa sin solsemester i sommar.

De allra flesta vill till Grekland. Thailand kom på andra och Kanarieöarna på tredje plats.

Fyra av tio röstade på de tre favoritländerna.

Foto: Mikael Gustavsen
Bästa semestern. Att dingla med benen från en brygga på Alonissos, en av de grekiska öarna, är en dröm som representerar den bästa semestern för väldigt många.

Grekland och Kanarieöarna har varit de stora resmålsfavoriterna hos svenska semesterfirare i många decennier.

Thailand har kommit på senare år och vuxit med raketfart till ett resmål som väldigt många väljer.

Ändå toppar Grekland fortfarande listan, åtminstone hos dryga 16 000 av läsarna på Aftonbladets internetsajt, resor.se.

Varför åker vi fortfarande helst till Grekland fast det finns så många andra fina resmål?

– Svenskar gillar hav och öar och vi trivs med den grekiska mentaliteten, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo, charterbolaget som i många år haft Grekland som huvudnummer.

– Dessutom tror jag att vi attraheras av det spartanska, det enkla, goda livet. Småskaligheten på många öar är nog också viktigt, mindre hotell, nära till allt.

För Agneta Åstrand personligen är tvåan Thailand nummer ett.

– Om man väger samman allt på en bra semester ska ha.Stränderna, klimatet, skönheten, de vänliga människorna, den låga kriminaliteteten.

– En låg prisnivå är också viktigt.

Johan Lindskog, redaktionschef på tidningen Res, tycker att det är en dålig idé att åka till Thailand på sommaren.

– Då kan det vara ganska regnigt. Mulet och duggregn i två veckor om det vill sig illa. Dit ska man åka på vintern, då är det bra.

– Till Grekland åker folk av slentrian.Det är inte alls lika billigt som förr och som resmål har det inte utvecklats nämnvärt.Titta på Mallorca som har utvecklats enormt på senare tid. Det tycker jag är ett toppenställe.

Det europeiska turismforskningsinstitutet, ETOUR, forskar i våra resvanor. Bosse Bodén jobbar för institutet och undersöker förutsättningarna för turism på olika destinationer.

– På populära resmål har det alltid funnits sol, sand och bad.Och de traditionella resmålen som Grekland och Mallorca har differentierat sitt utbud så man kan få sitt lystmäte på äventyr om man vill ha det också.

– Men prisnivån är rent allmänt underskattat som konkurrensfaktor. Man ska komma ihåg att Thailand växte när landets stora kris kom och valutan sjönk.

Kommer vi få se något nytt resmål i framtiden som växer lika snabbt och blir lika stort som Thailand blivit på relativt kort tid?

– Ska det komma något nytt resmål i samma stil så blir det någonstans i Asien. Det pågår en intensiv kamp mellan länderna där om de västerländska turisterna. I Thailand ser man ett Kina som ett stort hot den dag de öppnar.

Topp-20-lista

Simone Söderhjelm