Här är den bästa stranden i Thailand

Foto: JOHAN FURUSJÖ
BÄSTA BEACHEN Glöm det där med taxi. Här är det båt som gäller - den långsmala longtailbåten.
RESA

PHRA NANG

Du tappar andan.

Det finns nog ingen vitare sand, inget turkosare hav eller märkligare sockertoppsberg.

Inte konstigt att Phra Nang kallas Thailands vackraste strand.

 När vi hoppar ur taxin i Ao Nang, Krabi, är det kolsvart ute och stranden känns fortfarande ljummen. Vi kommer direkt från flygplatsen i Phuket och efter att ha förflyttats från 20 minusgrader till 30 plusgrader skulle vem som helst vilja ta ett bad.

Men vi ska vidare. Mina resvana kompisar vet precis var den bästa stranden finns och inom loppet av en minut sitter vi i en longtailbåt på väg till Railay beach.

Backpackers

Luften är fuktig och doftar bensin och vår unge thailändske kapten navigerar mellan sockertoppsöarna utan lanternor.

När vi en kvart senare glider in nedanför Sunset bar på Railay beach har kvällens första låt från ”Buddha bar” börjat spelas.

Vid borden sitter sarongklädda backpackers och spelar kort och vi hälsas välkomna av några likbleka norrmän. Vi har bokat bungalow via internet och till vår förtjusning får vi en urläcker liten lya med både tv och minibar för 1 800 bath.

– Rena lyxbostaden, påpekar jordenruntresenärerna i baren lite senare på kvällen. Men för en svensk som kommit direkt från Arlanda känns det tryggt och icke att förglömma – rent!

Bästa beachen

Det tar några timmar – sedan är till och med jag inne i ”Railay-atmosfären”. Musiken är rätt, publiken är cool och i Railays enda bar blir alla som en liten familj.

– Bättre kan det inte bli, konstaterar vi när vi slänger oss i säng.

Men det är morgonen därpå som vi hittar paradiset. Phra Nang beach.

Railay består egentligen av tre stränder. Västra Railaystranden har flest restauranger och sanden är ganska finkornig och lite gul.

Märkliga klippor

Stranden omges av de mest märkliga klippformationer. Östra Railaystranden (som har sumpig botten) är ingen solstrand men här finns billiga bungalows och den är centralpunkt för backpackers och klättrare. 10 minuter från östra Railaystranden ligger Phra Nang. Stranden som får dig att tappa andan.

Havet är djupt turkos. Stranden kritvit. Och kalkstensbergen som omger stranden är helt underbart obegripliga. Prah Nang är ingen organiserad strand. Här finns inga solstolar och inte ens ett café.

Här handlar du din lunchmacka, cocacola eller kaffe från ett gammalt thailändskt par i en longtailbåt. Här finns den berömda prinsessgrottan som är döpt efter stranden (Phra Nang betyder prinsessa) och bergen ser ut som konstverk.

Lyxhotell vid stranden

Du kommer snabbast hit med båt från Railay men du kan också gå från östra Railaystranden.

Det enda hotell som gränsar till stranden är Rayavadee – ett välkänt lyxhotell med rum, eller rättare sagt tvåvåningsbungalows för 18 000 bath per natt. Här finns massage, ananasförsäljare och en och annan svensk turist.

Men framför allt är det havet och baden som lockar. När vi besökte Phra Nang var det 29 grader i vattnet och själv tillbringande jag fem timmar om dagen i vattnet.

Svenskarna börjar hitta till Railay. Annars är det mest klättrare, backpackers, flitiga resenärer och lyxlirare som tagit in på det femstjärniga Rayavadee resort. Främsta orsaken är naturligtvis Phra Nang.

Förmodligen Thailands vackraste strand.

Mini-guide till Phra Nang

Ulrika Stenroth