Australiens östra pärla

RESA

Byron Bay är Australiens östligaste punkt. En liten småstad vid havet där man ännu inte kan stava till ordet utbränd.

Här lever kändisar, surfare och hippies sida vid sida.

 V ågorna från Stilla havet rullar, eller rättare sagt kastar sig in på sandstranden i Byron Bay. En bit ut ligger surfarna på sina brädor och väntar. Väntar på

VÅGEN. Den som har tur kan helt gratis få bevittna en världsstjärnas uppvisning. Surfvågen i Byron Bay började redan i början av 60-talet och har inte ebbat ut än. Nära havet vill de bo, surfstjärnorna. I Australien, och i synnerhet i Byron Bay, är surfingen en livsstil.

Följer man stranden strax nedanför huvudgatan Jonsson street till slutet väntar en minnesvärd naturupplevelse. Havsfradgan skummar runt klipporna runt den utsiktsplats som är australiens östligaste punkt. Den som har hyfsad kondis kan fortsätta promenaden uppför de branta klipporna. På höger hand löper en frodig regnskog. Till vänster stupar över 400 miljoner år gamla klippor bestående av bland annat lera och vulkanaska.

Några bergsgetter betar på de omkringliggande sluttningarna. Den som vill kan slå sig ned på en träbänk och låta blicken panorera över horisonten.

Plötsligt sprutar en kaskad av vatten upp från vattenytan någon kilometer bort. En jättelik stjärtfena klyver ytan och försvinner ned i havsdjupet. En knölval. Bästa oddsen för att beskåda knölvalar är mellan maj och augusti då de passerar Byron Bay på väg upp mot Barriärrevet. Men även i september finns chansen, då de återvänder till Antarktis.

På toppen av klippan ståtar det berömda fyrhuset. En given attraktion för den som besöker Byron Bay. Den mäktiga vitkalkade fyrbyggnaden har lyst upp mörkret för sjöfarare allt sedan 1901. James Cook, mannen som upptäckte Australien 1770, klarade sig bra utan fyrljuset. Det första han uppges ha sett av Australien var den lilla orten Mountwarning som ligger en bit utanför Byron Bay.

Backpackers och kändisar

I dag lever Byron Bay främst på turismen. Backpackers, inte minst från Sverige, vallfärdar från storstädernas hets för att sänka pulsen i den rogivande miljön. Totalt bor det drygt 4 000 invånare i Byron, men med alla turister under högsäsong kan den siffran stiga till uppåt 60 000 personer. Ett faktum som inte ses med enbart blida ögon av stadens invånare.

För människor med så kallade alternativa livsstilar har Byron Bay länge utgjort en fristad. Sannolikheten att stöta på en hippie eller vegan på gatan är god. Flertalet hippies har dock valt att flytta upp till den speciella hippiestaden Nimbin, som ligger i bergen strax utanför Byron Bay.

Kändisfaktorn är också hög i Byron. Till stadens celebriteter hör bland andra Paul ”Crocodile Dundee” Hogan, och Olivia Newton John. Även Tom Cruise sågs nyligen koppla av här på semestern. Bara ett litet tips, tjejer.

Liten guide till Byron Bay

Christian Carlsson ([email protected])