Dansa med tranor

Foto: VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET
Den mäktiga trandansen
RESA

Trandans på våren.

Otaliga sorters fågelungar på sommaren och utsökt skridskoåkning på vintern.

Hornborgasjön är det nya turistmålet – året om.

 F ram till 1930-talet minskades vattenmängden i Hornborgasjön för att jordbruksmarken skulle bli större. Följden blev att den fågelrika sjön växte igen och vid slutet av 1900-talet hade de flesta fågelarterna försvunnit. Men sedan 1980 har det satsats hårt på att få tillbaka det unika fågellivet. Vass har rivits bort och vattennivån har höjts.

– Nu sjuder sjön av liv igen och turisterna strömmar hit, säger Inez Sikora, guide vid Hornborgasjön och ansvarig för sjöns två turistanläggningar.

– Hornborgasjön är en av de sjöar som drar till sig mest fågelarter i Europa. Här finns drygt 100 sorters fåglar – allt från kungs- och havsörn på vintern till de fem doppingarterna på sommaren.

Hornborgasjön är en viktig rast- och matplats för de fåglar som är på väg norrut på våren och söderut på hösten. Men här finns också många häckande fåglar under våren och sommaren. Inez Sikora tycker att sjön är finast i juni och juli:

– Då finns mängder av fågelungar i sjön.

Annat som drar till sig turister är den rika orkidéblomningen, vackra vandringsleder, och spår från gravfält från tidig stenålder nära sjön. På vintrarna passar sjön utmärkt till skridskoåkning. Just nu är det tranorna som gäller.

Tusentals tranor mellanlandar

I slutet av mars varje år dyker de första tranorna upp på Naturum trandansen. Platsen ligger vid sjöns södra ände och är den som drar till sig flest tranor. Den 5 till 15 april finns där 5 000 till 7 000 tranor, vilket är mer än några andra dagar på året.

Tranor lever i samma parförhållande hela livet

Fåglarna har rest från Spanien och är på väg till häckningsplatserna i norra Sverige. I Hornborgasjön mellanlandar de bara i två till tre veckor för att äta och vila. Och inte minst för att dansa:

Tranorna hoppar högt på fältet, ställer sig bröst mot bröst och bugar sig. Gräs och kvistar slängs upp i luften. Från deras halsar kommer trumpetliknande läten.

Snart smittar dansen av sig på fåglarna bredvid. Det dröjer inte länge förrän tusentals tranor dansar som ett grått stormande hav.

Samtidigt studeras detta av hundratals svenska och utländska turister. En del tittar på avstånd via kikare, andra har varit förutseende och hyrt ett ”gömsle”. Där kan man studera fåglarna på mycket nära håll.

– Tranor lever i samma parförhållande hela livet och de dansar för att stärka sammanhållningen med sin partner. Dansen är också en slags parningslek, säger Inez Sikora.

I mars och april varje år kommer runt 100 000 turister till Hornborgasjön för att se tranorna uppvakta varandra. Vid sextiden på morgonen dyker de stora fåglarna upp på åkern strax intill vattnet. Därefter dansar de och betar fram till solnedgången, då de flyger till sjön för att sova.

Men varför väljer de att rasta just vid Hornborgasjön år efter år?

För 200 år sedan var det brännvinsproducenternas stora potatisodlingar som drog till sig tranorna. I dag, när brännerierna är nedlagda, lockas fåglarna istället av korn som strös ut på fälten. Dessutom är det ett lagom flygavstånd mellan Hornborgasjön och fåglarnas tidigare rastställe Rügen i Nordtyskland.

– Och så gillar tranorna att sjön är grund. De tycker om att sova i grunt vatten, stående, säger Inez Sikora.

Tranfrida

Liten guide till Hornborgarsjön

Minna Tunberger