Fynda och res till solen

Dyr krona får svenskarna att stanna hemma

RESA

Visst finns det billiga biljetter kvar till solen.

Och nu är det hög tid att fynda bland rearesorna.

Efter midsommarhelgen finns platser kvar till hundratals charterresor för under 3 000 kronor.

Foto: PETRA NILSSON
SEMESTERN HÄGRAR Det finns massor med resor under 3 000 kronor att vraka och välja bland.

Ving uppger att en fjärdedel av sommarens resor fortfarande inte är sålda. Främst till klassiska resmål som Cypern, Kanarieöarna och Grekland finns platser kvar.

Måndagen efter midsommar kan du till exempel åka till Kreta en vecka för 2 295 kronor. Samma dag finns det resor till Cypern för samma pris.

Trenden är att svenskarna i allt högre grad flyttar sitt fokus från västra till östra Medelhavet. Ett råd till dig som är sent ute är att i stället söka bland resmålen som anses lite "ute". Som Portugal, Malta och Tunisien, till exempel.

Du som har möjlighet att vara flexibel vad gäller resmål och avresedatum kan som vanligt göra riktiga klipp.

Men kom ihåg att den ospecificerade resan kan bli en riktig besvikelse, med utsikt mot en betongvägg på ett hotell långt från stranden.

"Lägg till några hundralappar"

- Det vi har allra mest klagomål på är sista minutenresor, helt ospecificerade. Ett bra tips är att lägga till några hundralappar, så vet man var man ska bo och slipper köpa grisen i säcken, säger Fritidsresors informationschef Lottie Knutson.

Svenskarna minns förra regnsommaren

Många svenskar minns med fasa förra årets regniga sommar och har redan garderat sig med en solvecka eller två utomlands den här gången. Dessutom passar folk på att utnyttja reseföretagens prisgaranti. Valutasäkringen gör att resenärerna ännu inte drabbas av kronans värdeminskning.

- Vi sålde 400 juniresor bara i går, så de går fort åt, säger Annika Heinmetz på Always.

Fritidsresor märker tydligt att resenärerna är medvetna om den svaga kronan.

- Folk är väldigt kostnadsmedvetna. Man struntar inte i att åka, men man väljer resmål där man får mycket för pengarna, säger Fritidsresors informationschef Lottie Knutson.

Men även om charterplanens stolar just nu snabbt blir uppbokade vill Lottie Knutson lugna stressade, ännu obokade svenskar.

- I sommar åker 1,3 miljoner svenskar på charter så det är klart att det finns restplatser. Det är alltid en del som avbokar, säger hon.

Markus Lutteman