105 underbara svenska resmål

RESA

Den svaga kronan innebär att det är mycket dyrare att semestra utomlands. Sverige är ett prisvärt land för oss svenskar just nu.

Aftonbladet ger dig tips på 105 underbara svenska resmål. De fem bästa i varje län.

Mycket är gratis.

Foto: Börje Thuresson
tyck till Mina bästa svenska semestermål Dela med dig av dina smultronställen

Du kan åka till Skara, inte bara för Bert Karlssons och Sommarlands skull - utan för Jan Guillous. Här runtom finns platser med kopplingar till hans historiska romaner.

Du kan åka till Sundsvall och spela roulett på Sveriges första internationella kasino som öppnas den 1 juli. Det kostar 30 kronor att gå in. Maxsumman du får spela för är 73 000 kronor. Sedan kan du åka runt Höga kusten, ny på listan över världsarven för i år. De fantastiska vyerna är gratis.

Du kan åka till Enköping och titta på några av världens vackraste stadsplanteringar - och få med tips hem till den egna täppan. Helt gratis.

Titta i våra listor och gör egna fynd.

Fler gäster på vandrarhemmen

Turistföreningen räknar med fler gästnätter på vandrarhemmen i sommar. De som kommer inte bara bor och äter. De shoppar.

- Främst norrmän och tyskar brukar komma hit. Båda har starka valutor. Dessutom kommer turister från Danmark och Finland, även om det finska resandet har minskat i omfattning. De reser mer till Baltikum och Ryssland, säger Bengt Sahlberg, som arbetar åt Etour, ett forskningsinstitut för turism inom EU.

När skattereformen 1990-91 la på moms på camping, liftar, bensin och energi, så svarade svenskarna med att resa utomlands. När kronan sedan började flyta i oktober 1992, så motsvarade det en devalvering på 25 procent.

Bra för svensk turistnäring

- Då blev det dyrare att åka utomlands och vi stannade hemma. De följande tre åren blev väldigt bra för den svenska turistnäringen, säger Bengt Sahlberg.

Öresundsbron kan också vänta sig en lysande säsong. Bengt Sahlberg ska själv åka över den.

- Jag gillar att åka runt i södra Sverige på semestern. Det blir nog ett besök på Universeum i Göteborg, och ett på världsarven i Karlskrona och på Öland.

Östergötlands län

Stockholms län

Södermanlands län

Norrbottens län

Jönköpings län

Jämtlands län

Gävleborgs län

Dalarnas Län

Skåne län

Västra Götalands län

Värmlands län

Västernorrlands län

Kalmar län

Västmanlands län

Gotlands län

Uppsala län

Kronobergs län

Örebro län

Västerbottens län

Hallands län

Blekinge län

Ladda hem din egen resguide

Klas Elfving