Guide till turistparadiset i Västindien: Barbados

Lilian Steen har bott på Barbados i tjugo år

1 av 5 | Foto: AP
Mil efter mil med vita nästan orörda stränder.
RESA

Barbados är ön dit svenskar åker - och blir kvar.

Som Lilian Steen från Göteborg, i dag en av öns mest populära konstnärer. Eller stockholmskan Karin Truedsson, vars kläder gjort succé i hela Karibien.

Vad det är som lockar?

Tja, vad sägs om vajande palmer, gyllengula stränder och gungande steelband.

Som en jättelik grön juvel reser sig Barbados ur det turkosblå karibiska havet. Varmt, fuktigt inbjudande och ständigt gungande av steelband, calypso och reggae.

Med långa, vackra, gyllengula stränder med fotvänlig sand omringade av ståtliga vajande palmer skulle Barbados lätt kunna användas som illustration för paradiset.

Men ett dyrt paradis. För Barbados är inget semestermål för tunna plånböcker. Här kostar det mesta alldeles för mycket och enligt en amerikansk resetidning är Barbados det dyraste landet i världen att semestra i.

Kanske beror de höga priserna på att Barbados är en av de få karibiska öarna som håller nästan samma standard som vi svenskar är vana vid.

Rent och snyggt, och än så länge har ön skonats från den höga kriminalitet som finns på grannöarna.

Hit åker främst amerikaner - svenskarna har än så länge varit ganska få, trots att både Always och Ving har ön på programmet.

Men det finns många svenskar som åkt en gång - och stannat kvar.

En av dem är Lilian Steen-Nicholson, i dag en av Barbados populäraste konstnärer.

- Jag har aldrig haft en tanke på att flytta hem till Sverige igen, säger Lilian när hon tar emot oss i sitt hus av korallsten, mitt i djungeln.

Runt kröken stirrar en lurvig liten apa på oss, och i den torrlagda poolen hoppar en gigantisk padda.

- Jag har bott på olika öar i Västindien sedan 1965, då jag gifte mig med en man från Barbados. Jag har bott här i 20 år nu, så det här är mer mitt hem än Sverige, trots att vi nu är skilda, säger Lilian.

Hennes tavlor är allt annat än svenska. De exploderar av färger och känslor, ofta med karibiska motiv och bajansk kultur.

Karin Truedsson från Stockholm kom till Barbados redan som 14-åring 1984.

- Min mamma åkte på semester hit flera gånger och kände att det här var mer hemma än Åkersberga utanför Stockholm, så hon tog med sig mig och min lillasyster hit och blev kvar, säger Karin som i dag är gift med en kanadensare och har två barn.

Hon äger designföretaget Dingolay som säljer kläder i karibisk stil till öar i hela Västindien.

- Visst längtar jag hem till Sverige ibland, men nu har jag bott här större delen av mitt liv. Dessutom blir det svårt att få familjen att byta tropiskt klimat mot kalla Stockholm.

Med sina ständiga cirka 30 grader och höga luftfuktighet är klimatet ljuvligt behagligt och balsam för trötta och uppstressade kroppar.

Det är inte svårt att förstå varför stjärnor som Tom Jones, Elton John, Rolling Stones, Mel C och Bill Clinton väljer att semestra här.

Och har man en någorlunda tjock plånbok är det synd att missa Barbados, ön som är döpt efter de små skäggiga fikonträden, barba, på portugisiska.

På östra sidan av ön stormar den svarta, vilda Atlanten och på den västra sidan det lugna, ljumma karibiska havet. Södra sidan är en mix, med turkosblått vatten och snälla vågor.

Bananer, mangor, avokador, brödfrukter och exotiska blommor som hibiskus och bougainvillea trängs i den täta vegetationen. Här är det ingen risk att stöta på vilda farliga djur i djungeln. På sin höjd kan man skymta en mungo, en liten hundliknande varelse med sylvassa tänder som är mer rädd för turister än vice versa.

122 kilometer långa sandstränder, sex golfbanor och bra dykvatten gör Barbados till en semesterö som inte bara passar för smekmånadspar, utan också för sportintresserade som kan varva barrundorna med cricket, hästkapplöpning och surfing.

Annars går det utmärkt att bara njuta av den goda maten med flygfisk, barracuda, haj och kungsfisk på menyn och världens godaste rom, som den lite råare Mount Gay som avnjuts med lite lime och en isbit, eller den söta Cockspur som bäst drickes med cola.

De som vill kan festa loss på någon av öns flashiga nattklubbar eller 1 200 rumshops, dansa lambada med bajanerna till inhemska reggaeband som 4DPeople och Square One.

Om man tröttnar på den bajanska maten och de friterade bananerna kan man söka sig till den svenskägda krogen Jambalaya i S:t Lawrence Gap för lite svenskinspirerad kost.

Trösten för en tunn plånbok är shoppingen. Det finns nämligen ingen att tala om. Det enda som är värt att köpa med sig hem är keramik, eller snygga kläder.

Ja, och så rom, såklart.

Från Barbados är det mest upplevelserna, värmen och lite sand i naveln, som man tar med sig hem.

Och en helt ny rytm i kroppen som kallas reggae.

Barbados/kul fakta

5 bra utflykter

Plusguide/Barbados

Petra Holm