Mobiltelefoner ÄR farliga på planet

Mobiler ombord på planet har utlöst brandlarm

RESA

Nej - det är ingen myt.

Mobiltelefoner stör faktiskt på flygplanet.

Flygplan och helikoptrar är byggda för att klara en viss nivå av elektromagnetisk strålning från till exempel radiosändare utomhus.

Men strålning från mobiltelefoner på nära håll överskrider gränsvärdena. Därför är de inte tillåtna ombord, även om det skulle klara sig på vissa platser i stora flygplan.

- Det är omöjligt för personalen att hålla reda på vilken utrustning varje passagerare har. Därför är det mobilförbud överallt, säger Sven Jakobsson på luftfartsinspektionen.

Av samma anledning kan flygvärdinnorna be dig att stänga av andra apparater även om de är ofarliga.

En bärbar dator på fyra kilo bör inte flyga omkring i planet vid en häftig inbromsning.

Dessutom vill flygbolagen hellre att du lyssnar på deras säkerhetsinstruktioner än Depeche Mode i freestylelurarna vid start och landning.

Exakt vad som kan hända när mobiler stör flygplanen vet man inte. Bara att man inte kan garantera att systemen för navigering, styrning och motor fungerar som de ska. Det räcker.

- Vi måste ha marginalerna på vår sida, säger Sven Jakobsson.

CAA (Luftfartsmyndigheten i Storbritannien) har gjort en utredning med både teoretiska förutsättningar, experiment och mätningar.

Rapporten, som är på engelska finns att hämta på www.lfv.se/site/ safety_aviation/gsm.pdf

Det har hänt att mobiltelefoner har utlöst brandlarmet i bagageutrymmet och då måste planet landa så fort som möjligt.

Kommer flygplan som tål mobiltelefoner att byggas i framtiden?

- Det tror jag, om passagerarna trycker på och är beredda att betala för det. Men det är inget vi kan kräva av flygplanstillverkarna, säger Sven Jakobsson.

Åsa Erlandson